Liberalernas Cecilia Wikström i EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

”Partistyrelsen har inte rätt att peta Cecilia Wikström”

Publicerad

Nu växer den interna kritiken inom Liberalernas mot hur EU-kandidaten Cecilia Wikström tvingades bort. Två tunga kommunalråd kritiserar partiledningen.
– Partistyrelsen har överskridit sina befogenheter, de har inte rätt att överpröva beslutet från partirådet att välja Wikström, säger kommunalrådet i Västerås Jesper Brandberg till SVT Nyheter.

Jesper Brandberg sitter själv i partirådet. Han menar att partiledningen bryter mot partidemokratin när man tvingade bort den kandidat rådet valt.

Han tycker inget nytt kommit fram och att det varit upp till rådets ledamöter att vara pålästa om den kandidat man röstar på. Själv hade han full information om de sidouppdrag i börsbolag Wikström har och att det handlade på arvoden på 70 000 i månaden.

Han menar att Cecilia Wikström måste finnas bland namnen när partirådet nu skall välja toppkandidat igen.

– Det enda rimliga är att partirådet får en ny chans att väga Cecilia Wikström mot andra kandidater till topp-platsen, menar Jesper Brandberg.

”Det är under all kritik”

Även kommunalrådet Mohamad Hassan i Wikströms hemkommun Uppsala vill ge henne en ny chans vid nästa omröstning – han är mycket kritisk mot partiledningen.

– Det är under all kritik. Jag tycker att man har misshandlat henne, säger han till SVT Uppsala.

Johan Pehrson, sitter i partistyrelsen och nämns själv som partiledarkandidat. Han tycker partiledning och etikkommittén gjorde rätt som krävde att Wikström skulle lämna sina privata styrelse uppdrag. Men han medger att kritikerna har rätt om att partistyrelsen inte kan bestämma om Cecilia Wikströms framtid.

– Nej partistyrelsen och valberedningen kan bara ha synpunkter och ge förslag, det är ett nytt partiråd som skall välja vår toppkandidat, och teoretiskt kan de välja Cecilia Wikström igen, säger han till SVT.

Oklart om ny omröstning

När en ny omröstning kan ske, är oklart. Valberedningens ordförande Olle Schmidt medger att ingen vet när en ny omröstning skall ske. Det är också oklart om man bara skall välja ett nytt förstanamn, eller om man måste göra om hela listan på kandidater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer