Påskfjädrar kan komma från plågade fåglar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det kanske många som inför påsken tar in påskris med färgglada fjädrar i. Men nu varnar djurrättsorganisationen Djurens Rätt för att fjädrarna som är importerade kan komma från fåglar som far illa och uppmanar oss att pynta riset med annat än fjädrar.

De finns till försäljning över hela landet nu i alla tänkbara kulörer och det är en mycket gammal tradition med påskris.

Redan på 1930 talet tog man in ris i hemmen och pyntade med fjädrar. Traditionen finns i en del andra länder men det är bara i Sverige och Finland som vi har fjädrar i riset.

Fåglar kan ha plågats

Men nu varnar Djurens Rätt att fjädrarna kan komma från fåglar som plågats. Amanda Bengtsson, som är konsumentansvarig på Djurens Rätt, är kritisk mot att folk inte förstår att påskfjädrarna de köper är äkta fjädrar.

– Det vi vill är ju att man ska köpa in syntestiska fjädrar istället men det finns ingen efterfrågan på det.

Djuren har skador

De färgade fjädrarna kommer inte från fåglar i Sverige utan oftast från kalkoner i Kina eller Nordamerika. Enligt Djurens Rätt är det fåglar som i vissa fall behandlas illa.

Amanda Bengtsson fortsätter:

– De lever under ganska hårda förhållanden. De är avlade så att de ska bli så pass stora att de inte kan föröka sig själva utan måste insemineras. De lever ofta inomhus och lider av benskörhet och andra skador på sina ben för de har så tunga kroppar.

Ska man ha dåligt samvete för att man köper påskris?

– Jag tycker att köpa påskris men pynta det med annat i stället för fjädrarna, avslutar Amanda Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.