Patrik Sjöberg – idrottsvärldens rockstjärna

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Sjöberg är en av Sveriges mest kända och framgångsrika idrottsmän. Han har slagit världsrekord och tagit flera OS-medaljer i höjdhopp. Men stjärnan har också varit huvudfigur i flera skandaler genom åren.

”En idrottsvärldens rockstjärna”. Så kallas Patrik Sjöberg av bokförlaget som ger ut hans memoarer. Han är en av Sveriges genom tiderna bäste höjdhoppare och den som hoppat näst högst i världen.

1981, 16 år gammal, tar Patrik Sjöberg sitt första SM-guld. Året därpå slår han det svenska rekordet utomhus – tre gånger. Han är en av världens största friidrottstalanger.

-Det är klart att man har förväntningar på sig själv, att man ska bli någonting. Och man blir väl ledsen om man inte blir det man har tänkt sig, säger den 16-årige Sjöberg i en tv-intervju med SVT.

Två år senare tar han ett sensationellt OS-silver i Los Angeles.

Image som ”bad boy”

Sjöberg, ofta med solglasögon och långt hår, odlade sin image som ”bad boy” som både retade och roade åskådarna.

Många minns hur Sjöberg mellan hoppen kunde sitta med en cigarett, eller varva ner med ett glas vin direkt efteråt. Rökningen var ett ständigt irritationsmoment för friidrottsförbundets pampar och Sjöbergs häftiga gräl med tränaren Viljo Nousiainen blev ofta rubriker i tidningarna.

-Jag röker fortfarande, men jag har aldrig fattat varför det var en stor grej när jag tävlade. Det kunde ju vara femton man som rökte mellan hoppen under en vanlig internationell tävling, sade Sjöberg i en intervju långt senare.

Slår världsrekord 1987

1987 slår Patrik Sjöberg världsrekord i höjdhopp med 2,42. Rekordet håller i ett år innan det slås av kubanen Javier Sotomayor.

Trots att karriären fortsätter i tio år efter rekordhoppet lyckas Patrik Sjöberg inte överträffa rekordhoppet. Utöver de tre hoppen 1987 hoppar han bara över 2,40 en gång till, i Bryssel 1989.

VM i Göteborg 1995 blir Patrik Sjöbergs sista stora mästerskap. Sjöberg skulle tävla i OS i Atlanta 1996, men slog upp en skada på träningen några dar innan kvaltävlingen och kunde inte delta. Drömmen om ett OS-guld gick om intet.

Skandalkantad karriär

Det har blåst en del kring Sjöberg även efter att han avslutade sin idrottskarriär. Vid friidrotts-EM 2006 var han en av flera svenskar med anknytning till landslaget som åkte fast i en knarkrazzia för att ha tagit kokain. Han erkände omedelbart att han hade ”nappat när en flyktig bekant bjöd på en dos”:

-Jag är oerhört medveten om att jag gjort något mycket dumt, som skadar mig själv, men framför allt min familj och mina vänner, skrev han i ett pressmeddelande.

Deltog i Mästarnas Mästare

2010 var Patrik Sjöberg med i SVT:s Mästarnas Mästare där han fick gnabbas med Stefan Holm om vem som egentligen är Sveriges bästa höjdhoppare. Sjöberg blev en av seriens mest uppmärksammade deltagare och anklagades för att fuska, dricka för mycket sprit och smyga in reklam.

Patrik Sjöberg själv skyllde på hur SVT valde att framställa honom:

-De har klippt bort andra bra saker och i stället valt att måla ut mig som ett riksfyllo och en mobbare.

Efter programmet möttes Patrik Sjöberg och Stefan Holm slutligen i en duell där Holm utklassade Sjöberg.

-Det hade varit roligare att slå honom för 15 år sedan då han var en världshoppare. Men det blev i alla fall ett streck i statistiken, sade Holm till SVT.

Freja Salö

freja.salo@svt.se

Fakta: Patrik Sjöberg

• Patrik Sjöberg föddes 1965 i Högsbo i Göteborg.

• 1987 tog han världsrekord i höjdhopp med 2,42 meter på Stockholms stadion. Senare blev han av världsrekordet när Javier Sotomayor från Kuba hoppade 2,45 meter, men han har fortfarande svenskt och europeiskt rekord.

• Sjöberg har tagit tre OS-medaljer. Han tog silver 1984, brons 1988 och silver 1992. Han tog VM-guld i Rom 1987.

• I mitten av 90-talet började Sjöberg få problem med skador och i mars 1999 meddelade han att karriären var över.

• Därefter har han bland annat deltagit i SVT:s Mästarnas mästare 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.