• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Krögaren: ”Viktigt för barnen att lära sig att gå på restaurang”

Uppdaterad
Publicerad

Barn på krogen är ett ämne som väcker mycket känslor. I Italien har en krog beslutat att ge rabatt till de familjer vars barn inte stör de andra gästerna. Men i Sverige verkar något liknande inte vara tänkbart.

Att ta med sig barnen ut på restaurang är en självklarhet tycker vissa. Andra menar att det finns restauranger där det inte passar att ta med barnen.

En av Sveriges mest kända krögare, Paul Svensson, tycker att barn har en naturlig plats på restaurang men att allt handlar om att visa respekt.

– Det är viktigt för barnen att lära sig att gå på restaurang, det är ett socialt experiment. Jag tycker att de kan få gå runt och röra sig, men samtidigt uppföra sig. Jag är väldigt positiv till barn på restaurang, man faller ju tillbaka på sig själv. Jag har ju tre grabbar och tycker att det är en del av charmen med restauranger, säger han.

Café i Stockholm förbjöd barn

Italien är inte ensamma om att föra debatten om barn och restauranger. För några år sedan var det ett café i Stockholm som helt sonika förbjöd barn, det uppmärksammades mycket i medier och många reagerade starkt.

– Vi har haft ett eskalerande problem med barn och problemen som kan uppstå när barn får springa och härja fritt i caféet, sade caféts ägare till Sveriges Radio när det diskuterades som mest i medierna.

Efter flera turer tvingades dock cafét att backa. Diskrimineringsombudsmannen slog fast att man inte kan ha barnförbud av kommersiella skäl. Däremot kan man ha en åldersgräns för att skydda barnen, till exempel om man driver en nattklubb eller en bar.

Flera restauranger väljer bort barnstolar

Ett annat sätt att förhålla sig till frågan är att göra som några av kvarterkrogarna i Bokholmsgruppen. Där har man helt enkelt valt att inte ha några barnstolar i restaurangen. Mathias Pilblad är delägare i Bockholmsgruppen och säger att det inte handlar om att de är negativt inställda till barn på restaurangerna.

– Att vi valde bort det, ja, det fanns egentligen ingen större anledning. Men folk är väldigt snabbt med att stoppa in oss i ett fack på grund av det, men det stämmer inte.

– En del blir jättesura när de kommer och får höra att vi inte har några barnstolar. Det är som om man redan tagit på sig att vi inte gillar barn. Jo, säger vi då, vi älskar barn. Barn är väldigt välkomna hos oss men vi tyckte att det kan fungera som när man är bortbjuden till någon. Alla prylar behöver inte finnas. Det fungerar bra ändå, säger Mathias Pilblad.

Men några planer på att införa rabatt för de familjer som är stillsamma, som i Italien, finns inte.

– Nej, det är inte den vägen vi kommer att gå. Vi har istället gjort det generöst, barn får äta vad de vill, för en barnpeng. Någon gång måste även barn få äta vuxenmat. Själv har jag för tillfället två sjövilda barn, så jag kommer verkligen inte att få någon rabatt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.