MSB vill ha en handbok inför valet 2018. Foto: TT

Påverkansförsök ska upptäckas inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Falska nyheter och desinformation är extra känsligt ett valår som detta i Sverige. Förra årets kyrkoval i Hörby drabbades. För att det inte ska upprepas på fler platser vid årets val har en forskargrupp i Lund fått i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att ta fram en handbok.

I Lund arbetar en forskargrupp på att ta fram en handbok för myndigheter för att de ska känna igen oönskad påverkan och hur de ska kunna bemöta påverkansförsök.

Strumpdockor

Det finns ett flertal sätt att försöka påverka och blanda sig i andra staters angelägenheter. En teknik är så kallade ’sock puppets’. Det går ut på att själv försöka driva en debatt och stå på båda sidor i debatten samtidigt.

– Man gör ungefär som med dockor och står bakom och har en diskussion i offentligheten som alla får se och delta i, men det är egentligen en person som ligger bakom det och som har skapat en debatt om egentligen ingenting. Syftet är att öka polariseringen i frågan det handlar om.  

Det berättar James Pamment docent vid Lunds universitet, och en av medlemmarna i forskningsgruppen.

Kyrkovalet drabbades

När en desinformation väl spridits och fått fäste kan det vara svårt att dementera den falska informationen. Det vittnar Monika Hall om. Förra året arbetade hon som valförrättare i Hörby vid kyrkovalet och vid ett tillfälle spreds det en bild på sociala medier som visade på att valsedlarna för Sverigedemokraterna var borta ur lokalen.

– Men det var dem inte. Inte när jag tittade. Man är maktlös när något sådant händer. Hur mycket man än försöker att dementera, så har det spridits och man kan inte göra så mycket åt det, säger Monika Hall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.