Krönika: ”Pedofilerna drar med sig många i fallet”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

När en pedofil utsätter ett barn för ett övergrepp skadas inte bara barnet. Alla i både barnets och pedofilens direkta omgivning riskerar att bli ett offer. Ett offer för skammens effekter.

Karin Fagerlund

Utrikesreporter

Tolv barn är målsägare i den stora pedofil- och barnpornografihärva där domen föll i dag. De är alla offer för vuxenvärldens sjuka begär. Men offer är också de andra, som inte utsatts, men som finns runtomkring offren och pedofilerna.

Den person som sticker ut mest i den här härvan är en 36-årig ensamstående flerbarnsmamma som systematiskt sålt två av sina barn till män. Under flera års tid har hon förmått barnen att posera och smeka sig själva inför kameran. Hon har även själv utfört grova sexuella handlingar på barnen, allt i enlighet med männens önskemål.

Växa upp utan mamma

Mamman dömdes i dag till sex års fängelse. Men hon är inte den enda som straffas. Flera barn dras med i fallet. De tvingas nu växa upp utan sin mamma, två av dem med minnet av sexuella övergrepp och med farhågor om att bildbevisen fortfarande cirkulerar på internet. Och som en blöt tung filt över situationen vilar skammen. Skammen över att ha en förälder som sexuellt förgripit sig på barn.

Pappa är pedofil

Men de indirekta skadorna av övergreppen slutar inte där. Männen som har köpt av henne har också nära och kära. En av dem har barn, ett barn som nu kommer att få leva med att pappan är en dömd pedofil. En annan av dem är gift. Frun får nu försöka hantera känslorna av att ha delat sitt liv med en person som begått grova sexuella övergrepp på barn.

Ett hårt slag

Jag har läst tillräckligt många domar och åtal mot pedofiler för att veta att omgivningen ofta varit ovetandes om den dömdes böjelser. Därför riskerar slaget för dem att bli så hårt. Den person som man kanske älskar blir från ena dagen till den andra en människa som allmänheten föraktar. Och i de här fallen är allmänhetens dom mycket hårdare än domstolarnas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.