MP: Reinfeldt bromskloss i klimatfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson riktar skarp kritik mot statsminister Fredrik Reinfeldt med anledning av Sveriges klimatpolitik.

– Sverige har gått från att vara pådrivare i EU, till att bli passiv och nu till att Moderaterna blivit en bromskloss.

I partiledardebatten ifrågasätter Åsa Romson bland annat hur Moderaterna i dag verkar tycka att det är rätt att det är billigare att köpa en kopp kaffe på Rosenbad än att släppa ut ett ton koldioxid.

”Orättvis beskrivning”

Statsminister Fredrik Reinfeldt replikerade med att betona att Sveriges påverkan på miljön i dag är nere på 1 promille och att Sverige bör lägga mer energi på att öka trycket på USA, Kina och utvecklingsländer.

– Jag tycker det är en orättvis beskrivning att peka finger åt den del av världen som gör mest. Det borde vara tydligare kritik mot den del av världen som gör för lite. Det är där klimatfrågan slutligen kommer att avgöras, säger Fredrik Reinfeldt.

Kina ifrågasatt som förebild

Debatten hettade till på slutet efter att Åsa Romson använt sig av Kina som ett exempel på arbetet med klimatfrågan. Ett land som statsministern tydligt ifrågasatte som förebild med bland annat ”cancerorter där folk inte kan andas” på grund av den omfattade kolindustrin.

– Har svårt att vara så emot Sverige att man är för Kina i klimatpolitik. Då börjar det krypa i mig, avslutade Fredrik Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer