Se Pelles hudproblem – läkare tipsar

Uppdaterad
Publicerad

Båda morgonstudions programledare Pelle Nilsson och Carolina Neurath har fått torra läppar. Programledarna är dock inte ensam om fnasiga läppar, det är ett vanligt problem i Sverige under vinterhalvåret, enligt överläkare Margareta Frohm Nilsson.

Programledare Pelle Nilsson visar upp en bild på sig själv tagen före sminkningen under fredagsmorgonen. På bilden syns en tydlig spricka i hans mungipa. Att både Pelle Nilsson och Carolina Neurath har fått torra läppar är inte ovanligt såhär års, menar överläkare Margareta Frohm Nilsson, eftersom Sverige har ett väldigt kallt och torrt klimat.

– Torr hud och torra läppar är ett problem i svenskt klimat. Speciellt inomhusklimatet i Sverige är torrt, element och radiatorer ger låg luftfuktighet. Man får ta hjälp av återfuktande krämer, balsam eller cerat, säger hon.

Frohm Nilsson varnar även för att en viss ovana kan förvärra problemet, att slicka sig om läpparna.

– Ett annat problem att många slickar sig om munnen och återfuktar med saliv, det har blivit en ovana, säger Margareta Frohm Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.