Foto: Scanpix

Otydliga gränser vid utförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

I september är det första gången som människor får lämna Försäkringskassan för andra gången i livet.

Trots att regeringen har infört undantag för svårt sjuka så kommer 2.585 människor att förlora sin sjukpenning fram till årsskiftet, enligt Försäkringskassans prognos som Rapport tagit del av.

Men att alla kommer att kunna överföras till arbetsförmedlingen verkar osannolikt.

–Några kommer kanske att  få sjukersättning (fd sjukpension reds. anm.) stadigvarande därför att det inte finns möjlighet att få tillbaka sin arbetsförmåga, det är prognossiffror. Det här är en prioriterad grupp i vårt sammarbete med arbetsförmedlingen, säger Cecilia Udin på Försäkringskassan.

Sjukhuspatienter undantas

Sedan sjukförsäkringsreformen kom 2008 har sjukförsäkringen varit tidsbegränsad. Det betyder att männsikor som varit sjukskrivna i 364 dagar ska överföras till arbetsförmedlingen. Efter tre månader kan man ansöka om sjukpenning igen.

Med början i september finns alltså personer som har gått från sjukförsäkring, till arbetsförmedlingen, tillbaka till sjukförsäkringen igen och nu blir utförsäkrade än en gång.

Dock finns det nu undantagsregler. Bland annat om man är inneliggande på sjukhus eller om man är så sjuk att det kan anses oskäligt att delta i arbetslivsintroduktion. Men var gränsen går för oskäligt vet ingen riktigt, inte ens försäkringskassan.

–Det där finns det ingen praxis på det ännu, säger Cecilia Udin.

Har du erfarenheter av utförsäkring? Hör av dig till online@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer