Det är de elkunder som inte aktivt valt elavtal, rörligt eller bundet, som får de onödigt höga elräkningarna. De får nämligen automatiskt avtal med det som i de flesta fall kallas tillsvidarepris. Det kan också heta kombipris, normalpris, normaltaxa eller baspris.
Nu har elprisjämförelsetjänsten elskling.se räknat ut hur mycket som betalas i onödan på grund av uteblivet val. Omkring 25 procent av totalt 4,5 miljoner elabonnenter har sådana avtal.
-Vi har tittat på samtliga elhandelsbolags priser och beräknat att kunderna i snitt får betala 30 procent mer för sin el om de har ett tillsvidareavtal, säger Faraz Azima, en av grundarna av sajten.
Femtusen för en villa
Beräkningen bygger på att av de omkring 1.125.000 kunder som har tillsvidareavtal bor hälften i villa och hälften i lägenhet.
För en lägenhetskund kan det per år röra sig om en merkostnad på cirka 1.600 kronor och för en villakund med normalförbrukning cirka 5.000 kronor.
Bara under extrema förhållanden, som till exempel i vintras, har tillsvidareavtal varit billigare än rörliga elavtal. Skälet är bland annat att tillsvidarepriserna är trögrörliga.
Enligt elskling.se går ändå utvecklingen åt rätt håll. För tre år sedan, när man startade, hade 40 procent av hushållen tillsvidareavtal, nu är man nere i 25 procent. Men även det är för mycket tycker Azima.
Negativa priser
Och som kontrast till de extremt höga vinterpriserna på el rapporterar nu Energimarknadsinspektionen att elpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool vid två tillfällen den senaste månaden varit negativa i Danmark.
Vissa elkunder har i praktiken fått betalt för att göra av med el. Den 7 maj var elpriset under några timmar minus 37 öre per kilowattimme och den 16 maj var det minus 0,1 öre.
Danmark är hittills det enda område som haft negativa elpriser. I Sverige har priset som lägst varit noll, vilket inträffade en varm sommarnatt 2009.
Negativa elpriser kommer dock inte vanliga konsumenter till del i någon större utsträckning, men storindustrier som har priser som beräknas per timme vinner på det.
TT