”Pengar över” går främst till resor

Uppdaterad
Publicerad

De flesta som får pengar över väljer att resa eller investera i boendet. På tredje plats kommer sparande, visar en undersökning från Länsförsäkringar.

13.052 svenskar mellan 16 och 69 år har svarat på frågan ”Om ditt hushåll fick pengar över, vad skulle de gå till i första hand?”.

Nästan en tredjedel skulle lägga pengarna på resor, knappt en femtedel skulle investera i sitt boende och ungefär lika många skulle spara pengarna. Fler yngre än äldre skulle spara pengarna.

-Det är glädjande att se att så många unga är ansvarsfulla när det gäller sin egen ekonomi. Det är flest yngre personer upp till 24 år som sätter av till sparande om de får en slant över. Även om man inte har höga inkomster har man mindre fasta kostnader vilket gör det möjligt att ha ett sparande vid sidan om, säger Elisabeth Hedmark.

Geografiska skillnader

Bland andra saker som nämns finns till exempel amortering, bilen, nöjen, välgörenhet samt barn och barnbarn.

Det finns också geografiska skillnader. 36 procent av invånarna i Hallands län skulle lägga pengarna på resor. I Gävleborgs län skulle 24 procent av invånarna prioritera boende, medan bara 16 procent av stockholmarna skulle göra detsamma. I Skåne skulle 20 procent spara pengarna, i Jämtlands län bara 14 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.