Foto: TT

Penilla Gunther hoppar av som KD-kandidat

Uppdaterad
Publicerad

Penilla Gunther ger upp försöken att bli partiledare i Kristdemokraterna efter Göran Hägglund. Det meddelar hon på sin blogg i dag. Nu kvarstår endast två kandidater: Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed.

– Efter samtal med valberedningen har jag kommit fram till att jag drar tillbaka min kandidatur till partiledarposten men finns till förfogande till partistyrelsen eller presidiet för Kristdemokraterna, skriver hon på sin blogg.

Efter att Acko Ankarberg Johansson, Lars Adaktusson och nu Penilla Gunther tackat nej återstår endast Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, samt riksdagsledamoten Jakob Forssmed som kandidater till partiledarposten.

Kampen om KD-posten

Men EU-parlamentarikern Lars Adaktusson ska dock inte vara helt borta från kampen. Enligt vad SVT erfar har Kristdemokraternas valberedning vid flera tillfällen vädjat till Lars Adaktusson att ställa upp som kandidat.

Före måndag utlovas besked om han kandiderar.

– Han kandiderar inte i nuläget, han kommer att ge någon form av besked före måndag, sade Martin Källstrand, pressekreterare hos Adaktusson i Bryssel, i en intervju till TT under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet