Pensionerade sjuksköterskan Lars-Göran Skarph, har tagit anställning igen under coronautbrottet. Foto: Åsa Hansson/Region Halland, Mikael Fritzon/TT

Pensionerade sjuksköterskan Lars-Göran jobbar under coronautbrottet

Publicerad

Sjuksköterskan Lars-Göran Skarph i Halland hade inga planer på att börja jobba igen när han tog pension för snart ett år sedan. Nu är han en av de pensionärer som tillfälligt tagit anställning under tiden som coronautbrottet sätter hårt tryck på svensk sjukvård.

– Jag gick i pension för snart ett år sedan, en kollega ringde upp och frågade om jag kunde jobba.

Lars-Göran Skarph svarar på frågor i en nyligen upprättad telefonlinje för de offentliga vårdcentralerna i Region Halland. Syftet är att lätta på trycket hos vårdcentralerna och 1177.

– Vi är ett antal pensionärer här, gamla kollegor till mig.

I Region Halland är det ett 60-tal pensionärer hört av sig till och visat intresse för att jobba. Regionen har hittills anställt 12 personer.

Känner du att du gör någon nytta?

– Ja, verkligen. Det är många som hänger med i nyhetsrapporteringen men de vill ändå ha en personlig kontakt och till exempel fråga om de tillhör en riskgrupp.

Återvändare och pollensäsong

Sedan Lars-Göran Skarph började jobba den 16 mars har trycket på hjälptelefonen minskat och frågorna har till viss del ändrat karaktär. Flera som hört av sig den senaste veckan är återvändare från Spanien och Italien som undrar hur de ska agera.

– Vi har också en pollensäsong som har börjat nu och då undrar de, ”Ska jag vara hemma nu, jag känner ju igen detta som min pollenallergi – men på jobbet säger de att har jag snuva måste jag vara hemma”.

”Risk att själv bli smittad”

Ett av vårdens villkor är att pensionärerna som jobbar inte är över 70 år. De som nu blivit anställda hos Region Halland sitter i kontorsmiljö på kanslienar, inte i klinisk miljö ute på vårdcentralerna.

Du har tidigare jobbat som sjuksköterska ute i verksamheten, skulle du kunna tänka dig att göra det igen?

– Ska man ut och jobba bland patienter som har corona får man ju fundera på risken att själv bli smittad, så det har jag väl inte tänkt. Men jag får se, allting kan ändra sig.

Hur länge kan du tänka dig att jobba?

– Min förhoppning är att utbrottet är slut till sommaren, annars får jag ta ställning på nytt i så fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.