Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), leder den pensionsgrupp som ligger bakom förslaget. Foto: Henrik Montgomery/TT

Förslaget klart: Pensionsåldern höjs redan nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns ett färdigt förslag för när pensionssystemet kommer att förändras. Förändringarna sker stegvis, vart tredje år, med start nästa år. Summan av kardemumman är att vi kommer att få jobba allt längre – innan vi kan njuta av en eventuell ledighet.

Enligt det förslag som tagits fram i den blocköverskridande pensionsöverenskommelsen höjs den lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 till 62 år, redan nästa år. Detta samtidigt som rätten att ha kvar sin anställning, den så kallade LAS-åldern, höjs från dagens 67 till 68 år.

– Vi ser en problematik i att människor som vill jobba kvar inte får det. Nu vill vi ge människor möjlighet att göra det, säger Mats Persson (L), ledamot i den pensionsgrupp som ligger bakom förslaget.

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, leder gruppen.

– Du ska själv kunna bestämma när du vill gå i pension och vi ska ha en flexibilitet i det, säger hon till Sveriges radio Ekot.

– Men de flesta människor förstår också att i takt med att vi lever längre och pensionen ska räcka längre, så måste också pensionsåldrarna följa med på ett modernt sätt, säger hon.

Ytterligare höjning 2023

Tre år senare, år 2023, är det dags igen. Då höjs lägstaåldern för allmän pension ytterligare ett år till 63 år. Samtidigt höjs gränsen för garantipension från dagens 65 till 66 år, samt rätten att ha kvar sin anställning som då blir 69 år.

Ytterligare tre år senare, 2026, höjs gränserna för både allmänpension och garantipension med ännu ett år, till 64 respektive 67 år.

Orsaken, skriver regeringen i ett pressmeddelande, är att svenskarna lever ett allt längre och friskare liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.