Pensionärer på promenad med gåstavar i Stockholm i januari 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen: Höjd garantipension och bostadstillägg

Uppdaterad
Publicerad

Den nya regeringen vill förbättra för pensionärerna och kommer därför att höja både bostadstillägget och garantipensionen från år 2020.
”Vi vill ge alla garantipensionärer 200 kronor mer i månaden och kraftigt höja taket i bostadstillägget för pensionärer”, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

På torsdagen meddelade regeringen att den vill att bostadstillägget och garantipensionen ska höjas.

”Vi kommer satsa 2,1 miljarder årligen för att öka tryggheten för de sämst ställda pensionärerna. Det kommer innebära mer pengar i plånboken för 800 000 pensionärer”, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i pressmeddelandet.

Grundskyddet består av garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd och syftar till att garantera en ”rimlig lägsta nivå för de pensionärer som inte kunnat tjäna in en tillräcklig inkomstpension”.

Förslaget om förbättringar i pensionärernas grundskydd kommer att skickas på remiss inom kort, uppger regeringen.

Gäller från 2020

Förändringarna i grundskyddet är en del av pensionsöverenskommelsen för långsiktigt höjda och trygga pensioner, och föreslås gälla från och med 1 januari 2020, uppger regeringen.

Grundnivån i garantipensionen ska höjas med 200 kronor per månad för alla som har en fullt intjänad garantipension, enligt regeringen.

Taket i bostadstillägget kommer även att höjas från 5 600 kronor till 7 000 kronor ”för att bättre motsvara dagens hyresnivåer”.

Vidare förändras bostadstilläggets inkomstprövning så att ”bostadstillägget blir mer träffsäkert samtidigt som det fortsatt ska löna sig att ha arbetat”.

Höjt bostadstillägg

Sammantaget innebär förändringarna att maximalt bostadstillägg höjs från 5 560 kronor till 6 540 kronor per månad, enligt regeringens beräkning.

Utöver detta införs ett fribelopp för arbetsinkomster i äldreförsörjningsstödet på 24 000 kronor årligen, ”så att även dessa personer ska ha möjlighet att förändra sin ekonomiska situation genom arbete”, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer