Pensionärer i ett seniorcenter i Stockholm diskuterar bostadstillägget. Foto: SVT

100 000 pensionärer låter bli att ansöka om bostadstillägg

Publicerad

Runt omkring 100 000 pensionärer struntar i att ansöka om bostadstillägg trots att de skulle vara berättigade att få det. Många anser att kraven är för svåra att uppfylla för att få ett godkännande.

Frågan om bostadstillägg är en het potatis bland pensionärer.
Boendekostnader blandat med en förminskad inkomst när man går i pension gör att många pensionärer är i behov av stöd.

Ett gäng pigga pensionärer har trotsat väderförhållandena och tagit sig till seniorernas fritidscenter på Södermalm, där Kirsti Ohlin har en frågesportstävling.

Hon har tidigare ansökt om bostadstillägg och fått den beviljad när hon levde med sin partner.

– För länge sen när jag bodde med min partner fick jag det beviljat med en gång, men det var inte mycket pengar det handlade om.

Svårt att nå ut

Om man efter skatt har under 15 000 kronor på kontot bör man undersöka om man kan ha rätt till bostadstillägg.

Men Linda Nygren från pensionsmyndigheten säger att det finns många missuppfattningar om kraven.

– Det finns vissa missuppfattningar, att man tror att man inte har rätt till ett bostadstillägg om man till exempel har tillgångar. Sedan har det varit svårt att nå ut till alla ensamstående pensionärer, som det oftast handlar om när man börjar bli berättigad till bostadstillägg, säger Linda Nygren och fortsätter.

– Det är viktigt att veta att man kan ha rätt till bostadstillägg senare i livet, till exempel om man blir ensamstående. Som ensamstående kan beloppet man eventuellt har rätt till vara högre än vad man kan få när man lever ihop med sin partner och delar på bostadskostnaderna.

Rätt till andra bidrag

Vissa som söker bostadstillägg kan vara berättigade till stöd och pensionsmyndigheten granskar det automatiskt.

– Äldreförsörjningsstöd är en förmån som finns som ett yttersta grundskydd. Har man väldigt låg pension eller ingen pension alls så finns stödet som man kan få från pensionsmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer