• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Pensionsbolag anklagas för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsrådgivaren Strategi Placering anklagas för att utan kundernas vetskap ha flyttat miljardbelopp från en premiepensionsfond till en annan.

Nu har bolaget polisanmälts för bland annat bedrägeri.

Bakom anmälan står Scientia, det fondbolag som drabbats av den massiva flytten av pensionspengar.

– Det inträffade drabbar oss, men de stora förlorarna är allmänheten och vanliga pensionssparare, säger Erik Lidén, vd på Scientia.

De berörda kunderna tog Strategi Placering över tidigare i juli genom en affär med branschkollegan Positiv Pension. Kort därefter började pengar föras över från Scientias aktiefond till en räntefond förvaltad av bolaget Optimus Fonder.

Flyttats utan kundernas medgivande

Enligt polisanmälan handlar det om totalt 2,1 miljarder kronor fördelade på 19.000 sparare som förts över.

Och enligt Scientia – som stödjer sig på uppgifter från pensionssparare som kontaktat bolaget – har en stor del av detta belopp flyttats utan medgivanden från kunderna. Ett tänkbart motiv är, enligt anmälan, att Strategi Placering fått ”mångmiljonbelopp” i provisioner på fondbytena.

– Händelserna riskerar att rubba allmänhetens förtroende för premiepensionssystemet, vilket skulle vara mycket olyckligt, säger Lidén.

Fått flera telefonsamtal

Strategi Placerings vd Theodora Gergeo ville på fredagsförmiddagen inte kommentera brottsanklagelserna.

– Du måste mejla frågorna till mig. Jag kommer inte att kunna ta det via telefon.

Även Finansinspektionen (FI) har fått indikationer på att fondbyten genomförts utan pensionsspararnas vetskap.

– Vi har fått flera samtal till vår konsumentenhet de senaste veckorna, med uppgifter från kunder som ligger i linje med det du säger. Men vi har inte alla fakta än, säger Håkan Dahlberg, chef för enheten tillsyn investerarskydd på FI.

Pågående utredning

Inspektionen har i dagsläget inte inlett något formellt tillsynsärende, men ”för en dialog” med Strategi Placering.

– Vi vill ha mer fakta om de senaste veckornas händelseutveckling. Vi kommenterar inte mer i detalj när det finns en pågående utredning, säger Dahlberg.

Norrmalmspolisen i Stockholm bekräftar att polisanmälan har lämnats in och uppger att ärendet har överförts till Ekobrottsmyndigheten (EBM), som på fredagen inte kunde lämna någon information.

Pensionsmyndigheten, som administrerar premiepensionssystemet, avråder pensionssparare från att köpa den typ av rådgivnings- och placeringstjänster som Strategi Placering och liknande företag erbjuder.

– De levererar inget mervärde och kostar mycket pengar, generellt sett, säger Anna Ryberg på myndighetens presstjänst.

Hon råder kunder till Strategi Placering som känner sig felaktigt behandlade att i första hand vända sig till Finansinspektionen och Konsumentverket.

(Källa: TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer