Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommer inom kort att hålla ett möte med Finansinspektionens generaldirektör efter SVT Nyheter och Uppdrag Gransknings avslöjande om Swedbank Foto: TT

Per Bolund kallar FI till möte om Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har kallat Finansinspektionens generaldirektör till möte med anledning av uppgifterna om penningtvätt i Swedbank, som framkommit i SVT Nyheter och Uppdrag Granskning.
– Jag vill gärna höra hur han ser på den kritiken som har kommit mot myndigheten, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Finansinspektionens (FI) generaldirektör Erik Thedéen ska mötas ”i närtid”, med anledning av uppgifterna kring misstänkt penningtvätt på Swedbank.

– Det är ett område som är extremt högt prioriterat av regeringen. Det har vi varit tydliga med i all kommunikation med myndigheten, säger ministern till SVT Nyheter.

Skärpning av lagarna

Han vill nu höra Erik Thedéens syn på saken och hur han tänker agera framåt. Regeringen vill också ha svar på om man har bedrivit arbetet ”så effektivt som möjligt”.

– Det ställs höga krav för att vi ska ha förtroende för de svenska bankerna och banksystemet. Vi måste vara säkra på att svenska banker inte kan användas för att finansiera kriminell verksamhet.

Enligt Per Bolund planerar man också en skärpning av lagarna mot penningtvätt.

– Bland annat har vi ett förslag om att vi ska reglera hur bankerna skickar sin information, så att den är lättillgänglig och kan användas effektivt av Finansinspektionen. Vi kommer också se till att man kan ingripa effektivt även mot banker som inte är svenskägda. Alla banker på den svenska marknaden måste ha ett genomgripande arbete mot penningtvätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet