Pernilla lever fortfarande med traumat: ”Klarar inte av att se hela filmen”

Uppdaterad
Publicerad

Pernilla Sjöholm inledde en vänskapsrelation med Simon Leviev – men den generöse vännen visade sig vara en bedragare. I dokumentären ”Tindersvindlaren” berättar hon hur han och hans kumpaner lurade henne på en stor summa pengar.

– De har jobbat med att hjärntvätta mig under åtta månader, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Pernilla Sjöholm är ett av flera offer som råkade ut för Simon och hans grupp av professionella bedragare. I dokumentären ”Tindersvindlaren” berättar hon och andra offer om hur det gick till.

– Det är fruktansvärt. Jag har fortfarande problem som jag jobbar med, säger hon.

Det svåraste att smälta enligt Pernilla är vetskapen om att flera människor ville henne illa och jobbade aktivt för att lyckas med det. Hon lurades på drygt en halv miljon kronor.

Hör Pernilla berätta om hur hon ”hjärntvättades” av bedragarna i klippet.

Fakta: Tindersvindlaren

Den man som kallat sig Simon Leviev är en israelisk brottsling dömd för stöld, förfalskning och bedrägerier. Han har fått öknamnet ”Tindersvindlaren”, eftersom han hittat sina offer genom dejtingappen.

Enligt The Times of Israel har han lurat till sig cirka 10 miljoner dollar från offer över hela Skandinavien.

I den brittiska Netflixdokumentärfilmen Tindersvindlaren av Felicity Morris berättas historien om bedragaren ur offrens synvinkel, däribland svenska Pernilla Sjöholm.

Historien har tidigare även berättats av norska medier, bland annat Verdens Gang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.