Säkerhetspolisen bekräftar att en person gripits misstänkt för brott mot rikets säkerhet. ”Det genomfördes en insats imorse där en person greps och anhölls”, uppger Karl Melin, Säpos presschef. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Person gripen för brott mot rikets säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

En person i Stockholm greps i morse, misstänkt för brott mot rikets säkerhet, något Sveriges Radio var först att berätta. Misstanken gäller grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Ett förhör ska ha hållits i dag, enligt handlingar som Ekot tagit del av. Men ärendet är omgärdat av sträng sekretess.

”Det är ett känsligt ärende. De inblandade har yppandeförbud. Jag vill inte säga något om ärendet. Det är locket på” skriver kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål i ett uttalande till SVT.

Säkerhetspolisen håller i förundersökningen och bekräftar gripandet.

– Det stämmer att det genomfördes en insats i morse där en person greps och anhölls, misstanken rör grov obehörig befattning med hemlig uppgift, säger Karl Melin, Säpos presschef.

Tiden för brottet ska vara april och maj 2021.

Ett stort antal personer har de senaste åren gripits och lagförts för liknande brott och det har i de flesta fall handlat om personer som samlat på sig stora mängder information om hemliga militära objekt. Vad gäller det aktuella fallet är det oklart vilka uppgifter det gäller.

Fakta: Grov obehörig befattning med hemlig uppgift

Obehörig befattning med hemlig uppgift begås av den som obehörigen skaffar, befordrar, eller röjer information som är hemlig och rör rikets försvar. Trots att det inte finns uppsåt att sprida uppgifterna till främmande makt, eller om uppgifterna är falska, döms skyldig person till böter eller fängelse i högst två år.

Brottet bedöms som grovt och kan ge fängelse i högst fyra år, om gärningen infattar tillhandagående av främmande makt, eller är av särskilt farlig beskaffenhet.  Det anses även grovt om informationen har stor betydelse, eller om gärningspersonen röjer uppgift som betrotts till hen av allmän eller enskild tjänst.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.