Larmen från iva: ”Tvingas prioritera hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdbehovet är stort och förväntas öka till en nivå som vi inte sett sedan förra våren, det skriver regeringskansliet i en ny rapport som SVT tagit del av. Samtidigt kommer larm om sliten, trött och utmattat sjukvårdspersonal.

– Det har gått ett år och vi börjar gå på våra reserver. Det är på gränsen, säger Rafael Kawati, sektionschef för intensivvård på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Läget inom sjukvården beskrivs som allt mer ansträngt och intensivvården pekas ut som särskilt drabbad. Det visar en genomgång som SVT har gjort av länsstyrelsernas lägesrapporter.

Samtidigt konstaterar regeringskansliet i sin lägesrapport att situationen förväntas bli värre.

”Detta innebär stora utmaningar för sjukvården och bidrar till en osäkerhet gällande utvecklingen framöver”, skriver de.

Allvarligt läge

Region Stockholm beskriver att personalen är sliten och att det är svårt att få tag på extrapersonal. I Östergötland uppger man att personalen är utmattad och att toppen ännu inte är nådd.

Den senaste veckan har antalet patienter på intensivvårdsavdelningarna i Uppsala nått nya rekordnivåer.

– Vi gör allt vi kan för att klara av det, det är det vi är bra på. Men det finns alltid gränser, säger Rafael Kawati.

Två regioner, Uppsala och Östergötland, bedömer att situationen nu innebär allvarlig påverkan på liv och hälsa, 12 regioner uppger betydande påverkan.

Små marginaler

Totalt intensivvårdas närmare 400 patienter med covid-19 i Sverige, i 16 av 21 regioner ökade antalet inlagda den senaste veckan. När situationen var som värst i våras vårdades runt 550 patienter på intensivvårdsavdelningar runt om i landet.

– Jag tror vi måste ställa in oss på att det kommer att bli ännu värre, jag är jätteorolig för mina medlemmar, säger Sofia Lindström, intensivvårdssjuksköterska och lokal ordförande i Vårdförbundet Uppsala.

Flera regioner rapporterar också att den höga belastningen gör sjukvårdssystemet skört och att marginalerna är små.

I regeringskansliets rapport står det att fyra regioner rapporterar under tio procent ledig iva-kapacitet.

– Vi tvingas prioritera hårt. Vi har inte samma tillgänglighet till vården. Det är pandemivård och det är på ett annat sätt nu, tyvärr, säger Sofia Lindström.

FAKTA: Så är läget inom sjukvården i din region.

Källa: Länsstyrelserna (rapporter från 13/4)

Stockholm:

Läget i vården är ansträngt, situationen är allvarlig. Sliten personal, svårt att få tag på extrapersonal. Vårdsystemet är mycket belastat och har små marginaler.

Västerbotten:

Fortsatt allvarligt läge med hög och nu återigen ökande smittspridning i länet. Fortsatt hög beläggningsgrad på alla sjukhus vilket är en utmaning vid ökat patientinflöde.

Norrbotten:

Fortsatt hög belastning på slutenvården. Fortsatt höga smittotal i länet. Fortsatt ökat tryck inom sjukvården. Den ökade belastningen riskerar undanträngningseffekter som följd.

Uppsala:

Allvarlig påverkan på liv och hälsa. Påtaglig ökning av covid-19-patienter som behöver sjukhusvård inklusive intensivvård som nu når ny rekordnivå. Mycket ansträngd personalsituation.

Södermanland:

Mycket ansträngt i slutenvården. Toppen bedöms inte vara nådd. Närmaste 14 dagarna kritiska.

Östergötland:

Allvarlig påverkan på liv och hälsa. Region Östergötland rapporterar en hög belastning med utmattad personal och allvarlig påverkan på sjukvården. Toppen gällande covid-19-postiva i nuvarande våg ligger framför oss.

Jönköping:

Situationen är fortsatt mycket ansträngd inom regionens vård. Antalet sjukhusvårdade ökar och fortsätter att ligga på en hög nivå. Regionen skickar fortsatt flera patienter till andra regioner.

Kronoberg:

Kraftigt ökad smittspridning med hög belastning på sjukvården. Sjukhuset gick i fredags upp i förstärkningsläge. Ansträngt läge inom intensivvården med ökat antal Covid-19 patienter.

Kalmar:

Fortsatt hög smittspridning och hög påverkan på sjukvård och omsorg. Regionen rapporterar att belastningen på slutenvården har legat på samma nivå de senaste veckorna.

Gotland:

Påverkan på hälso- och sjukvården kommer att förlängas på grund av förseningar i vaccinationerna. Rekryteringar av sommarpersonal pågår men det är färre som söker sig till länet för sommarjobb.

Blekinge:

Smittspridningen i länet ökar igen, antalet inneliggande patienter på sjukhuset ligger på en stabil nivå. Regionen har ett inriktningsbeslut att jobba nationellt och stödja andra regioner med mottagande av IVA-patienter.

Skåne:

Sjukvården är fortsatt betydligt belastad. Personalen inom hälso- och sjukvården är sliten och trött.

Annan vård skjuts upp, vilket orsakar vårdskulder.

Halland:

Smittspridningen i länet är fortsatt hög. Antalet personer i Halland som kräver sjukhusvård är fortfarande högt. Bemanningsläget är ansträngt.

Västra götaland:

Oro över ökande nivå på inneliggande vård. Annan vård påverkas av detta och åtgärder som kan anstå skjuts upp.

Värmland:

Antalet patienter som behöver sjukhusvård är fortsatt högt, och antalet som vårdas på IVA har ökat den senaste tiden. Den långvariga händelsen kan innebära en risk för att befolkningens liv och hälsa försämras.

Örebro:

Regionen rapporterar att belastningen inom slutenvården och framför allt inom intensivvården är mycket ansträngd och har ökat.

Västmanland:

Antalet smittade i Västmanlands län ökar. Regionen gick upp i förstärkningsläge den 9/4 med eskalering av antalet IVA-platser till 11 st.

Dalarna:

Smittspridningen har ökat kraftigt de senaste veckorna. Fortsatt stor påverkan på Hälso- och sjukvården. Antalet patienter fortsätter öka såväl inom slutenvården som helhet som på IVA. Regionen tar hjälp av andra regioner för vård av IVA-patienter.

Gävleborg:

Påverkan på hälso- och sjukvården är fortsatt betydande, belastningen på intensivvården bedöms vara allvarlig. Hela kapaciteten nyttjas för närvarande. Detta medför hårdare belastning på personalen och det finns tecken på utmattning.

Västernorrland:

Antalet inlagda på sjukhus har ökat markant jämfört med föregående vecka. Betydande påverkan på grund av den höga smittspridningen och ansträngd sjukvård.

Jämtland Härjedalen:

Risk för ökande behov av coronavård. Fortsatt ansträngt med vårdplatser och bemanning. Kraftig ökning av antalet smittade och andelen positiva prov. Det är den största ökningen från en vecka till en annan under hela pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.