Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi menar att ”superspridarhändelser” kan uppstå i trånga krogmiljöer. Foto: SVT samt Johan Nilsson/TT

Professorn om krogträngsel: ”Risk för superspridarhändelser”

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje krog som inspekteras i Stockholm får anmärkningar på att det är för trångt bland gästerna ur smittsynpunkt.

– När jag ser och hör det här blir jag ledsen. Det är precis sådana här miljöer som kan skapa superspridarhändelser, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, i Aktuellt.

Länsstyrelsernas rapport om hur restriktionerna efterlevs visar att de svenskar som tar sig ut på krogen går ut tidigare och dricker i snabbare takt. När krogarna inspekteras i Stockholm får var tredje anmärkningar på trängsel, enligt Per Brådemark vid miljöförvaltningen i Stockholm stad.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet säger att krogmiljöerna har förutsättningar för att skapa ”superspridarhändelser”.

– Det är många människor som träffas på ett trångt utrymme under en längre tid, det kanske spelas musik så man talar högt. Det här beteendet vill vi inte ha någonstans i samhället just nu med tanke på den allvarliga situation vi är i, säger hon i Aktuellt.

Samtidigt är det svårt att säga hur mycket krogbesöken förvärrar smittspridningen just i Stockholm, menar Fall.

– Här i Uppsala i den smittspårningsdata som vi forskat på ser vi mer övervikt på privata träffar, arbetsplatssmitta, skola och universitet och i hushållen.

Hör Tove Fall ge sin syn på smittspridningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet