Foto: Scanpix

Personer med hjärtproblem avråds använda Voltaren

Uppdaterad
Publicerad

Personer med allvarliga hjärt-kärlsjukdomar bör inte använda smärtstillande mediciner som innehåller diklofenak. Den slutsatsen drar europeiska läkemedelsmyndighetens kommitté för läkemedelssäkerhet (PRAC).

Diklofenak finns i vanliga mediciner som Voltaren och Eeze och används i stor utsträckning för att lindra smärta och dämpa inflammation.

Nu avråder europeiska läkemedelsmyndighetens kommitté för läkemedelssäkerhet personer med allvarliga hjärt-kärlsjukdomar (PRAC) att använda läkemedlet. Som bakgrund till den nya rekommendationen finns forskning som visar att läkemedlet ökar risken för hjärtinfarkt hos patienter med måttliga riskfaktorer.

Detta innebär till exempel att patienter med hjärtsvikt, ischemisk hjärtsjukdom, eller tidigare haft hjärtattack eller stroke inte ska använda diklofenak, enligt PRAC.

Patienter med riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom såsom högt blodtryck, förhöjda kolesterolvärden, diabetes eller rökning ska endast använda diklofenak efter noggrant övervägande, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Risken att drabbas av hjärtattacker förväntas öka med tre fall per tusen personer vid användade av diklofenak.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.