Persson: Bush underskattad politiker

Publicerad

-Jag är inte förvånad. Bush är underskattad i Europa och han är en skicklig politiker även om vi inte tycker om hans politik, sade statsminister Göran Persson i en tidig kommentar till det amerikanska presidentvalet.

Persson underströk att han själv och den svenska regeringen haft utmärkta relationer med Vita Huset under den gångna mandatperioden.

Flertalet svenska partiledare utgick från att Bush blir omvald. Fredrik Reinfeldt (m) sade att det mesta tyder på att en nation i krig ”ser ut att välja om sin överbefälhavare”.

Partiledarna håller på Kerry
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tror inte att en Bush-seger kommer att stärka relationerna mellan Europa och USA.

-Utvecklingen att man får en administration i USA som har en starkt driven religiös politik och baserar sig just på de grupperna i första hand är inte bra, varken för världen eller för relationerna med Europa, säger han.

-Världen behöver inte Bush, världen behöver fred, säger vänsterpartiets ordförande Lars Ohly i ett pressmeddelande, där han utgår ifrån att Bush blir omvald.

Göran Hägglund (kd) tror inte att det spelar någon större roll för amerikansk politik oavsett vem som segrar i presidentvalet. Han uttrycker dock en oro för USA:s miljöpolitik om Bush blir kvar i Vita Huset.

Olofsson i USA
Maud Olofsson (c) deltog i demokraternas valvaka i New York och hon anser inte att valet är avgjort än. Centern har stött Kerry och hans önskan att återupprätta goda förbindelser mellan Europa och USA.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg ser gärna en Kerry-seger, men säger i ett pressmeddelande att vi måste göra det bästa av situationen om Bush skulle utropas som vinnare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer