”Jag tycker nog Stefan Löfven var för snäll mot Miljöpartiet”, säger Göran Persson. Foto: TT

Persson kritisk mot Löfven: För många miljöpartister

Uppdaterad
Publicerad

I dokumentären ”104 dagar” som sänds i SVT 1 på måndag riktar förre statsminister Göran Persson hård kritik mot Stefan Löfvens regering. Persson tycker att regeringen är alldeles för stor, felaktigt organiserad och innehåller för många miljöpartister.

– Det är alldeles för många kring bordet med 24 statsråd för att få ett arbetsdugligt lag. Det är också en väldigt stark representation för Miljöpartiet. Jag tycker nog Stefan Löfven var för snäll mot Miljöpartiet, säger Göran Persson.

Stefan Löfvens regering innehåller 24 ministrar, 18 socialdemokrater och 6 miljöpartister. Göran Perssons regeringar bestod av 20 och 22 ministrar. Löfvens regering är också organiserad på ett nytt sätt.

”Konstig arbetsfördelning”

I de borgerliga koalitionsregeringarna fick partierna var sina departement, Kristdemokraterna (socialdepartementet) och Folkpartiet (utbildningsdepartementet) till exempel. Nu finns ministrar från både Socialdemokraterna och Miljöpartiet på flera av departementen.

– Det är en väldigt konstig arbetsfördelning mellan departementen, det är svårt att regera med den typen av tvärgående fördelningar. Jag tycker de borgerliga var skickligare när de delade upp departementen sinsemellan, säger Göran Persson.

Hur skulle Stefan Löfven ha gjort då?

– Han skulle ha haft en regering som bestått av 18 ledamöter, med kanske 3 miljöpartister. Han skulle ha gjort klart om vem som ansvarar för vad och inte haft de kluvna departementen.

Fakta: 104 dagar

Nyhetsdokumentären ”104 dagar” av Pontus Mattsson handlar om höstens politiska turbulens i riksdagen. Vi har följt ministrar, oppositionspolitiker och vanliga partimedlemmar från valnatten fram till beskedet om det inställda nyvalet.

SVT 1 måndag den 12 januari klockan 20.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.