Persson spår missnöje med pensioner

Uppdaterad
Publicerad

Det nya pensionssystemet kommer inte att vara populärt när svenskarna inser effekterna, enligt statsminister Göran Persson.

-Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi har gjort, sade han i dag under sitt besök i Australien.

Persson anser att politikerna inte nog tydligt förklarat hur systemet fungerar. Att pensionerna påverkas av en åldrande befolkning och den ekonomiska utvecklingen är inte så väl känt, säger han.

Orangefärgade kuvert

I dagarna får svenskarna sitt årliga orangefärgade kuvert med information om den kommande pensionen.

Det är resultatet av den uppgörelse i slutet av 1990-talet som i bred enighet mellan de borgerliga och socialdemokraterna införde det nya pensionssystemet. Samtidigt skrotades ATP-systemet.

Det är detta resultat som statsministern nu talar om.

-Nu har vi ett system som är knutet till den ekonomiska utvecklingen och demografin, och nu har vi framför oss en period då vi åldras som nation. Skulle vi dessutom få en dålig ekonomisk utveckling påverkar det pensionerna, säger Göran Persson till TT. Det här sakerna tillsammans tror jag är lite dåligt kända.

Fakta om pensionssystemet

Efter många års politiska diskussioner infördes 1999 ett nytt pensionssystem som ersättning för ATP.

Folkpension och pensionstillägg har ersatts av en garantipension. Pensionsåldern är i det nya systemet rörlig från 61 år.

Det nya systemet följer tillväxten i ekonomin.

Varje arbetsår ger utslag i pensionen. I ATP-systemet räckte det med att arbeta i 30 år för full pension.

18,5 procent av lönen går till pensionen, varav 2,5 procent till en särskild premiepension, som man själv bestämmer över, och placera i någor elle rnågra av 700 fonder.

Sammanlagt uppgår premiedelen i dag till 154 miljarder. 60 procent har valt fonder, 40 procent har inte gjort något val – de pengarna förvaltas av sjunde AP-fonden.

Det sammanlagda värdet är i dag -4 procent jämfört med hösten 2000. Sjunde AP-fonden ligger på +2 procent.

De som är födda 1954 eller senare får hela sin allmänna pension från det nya systemet. De som är födda mellan 1938 och 1954 får pension både från det nya systemet och från gamla ATP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.