Utrikesminster Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT

Peter Hultqvist (S): Intresserade av att samverka med riksdagens partier

Uppdaterad
Publicerad

Mali, Kazakstan och inte minst det upptrappade säkerhetspolitiska läget avhandlades när försvarsutskottet sammanträdde på tisdagen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelade att regeringen är öppen för samtal med de andra riksdagspartierna.

– Vi kommer återkomma till dem med formerna för hur ett sådant arbete kan fortsätta, säger han till SVT Nyheter.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Ann Linde (S) närvarade båda vid försvars- och utrikesutskottets möte på tisdagsförmiddagen.

Förutom Mali, Kazakstan och Europa avhandlades även den säkerhetspolitiska situationen som uppstått till följd av det upptrappade läget med Ryssland, som beskrivs som det allvarligaste på årtionden.

– Jag gav beskedet att vi verkar tillsammans med andra länder för att motverka den här ryska kravbilden som vi anser är oacceptabel. Vi redogjorde för alla de internationella kontakter vi har och hur vi har samverkat med andra i den här frågan, säger Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Försvarsministern betonar att enigheten i Europa är viktig i den signal som han menar måste skickas till Moskva och Kreml.

 – Vi är inte beredda att kompromissa om nationernas suveränitet, säger han.

”Försvarsbeslutet levererar”

Den politiska oppositionen har bland annat krävt att regeringen kallar in försvarsberedningen.

Peter Hultqvist vill inte kommentera om det kan bli aktuellt.

– Försvarbeslutet levererar. Det handlar om 27,5 miljarder mellan 2021 och 2025. Det är en stor ökning och det gäller för Försvarsmakten att kunna ta emot det här och göra alla de satsningar vi öppnar upp för, säger Hultqvist.

– Men vi är intresserade av att informera, ha dialog och samverka med riksdagens partier på olika sätt. Vi kommer återkomma till dem med formerna för hur ett sådant arbete kan fortsätta.

”Grundläggande samsyn”

Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) har också efterlyst en ”bred samsyn” inom försvars- och säkerhetspolitiken.

– Det finns en grundläggande samsyn kring totalförsvarsbeslutet och inriktningen på det. Det vill säga att den militära förmågan ska upp, säger Peter Hultqvst.

Han uppger att den samverkan som främst söks är med andra länder och att det hittills har slutits avtal med ett 20-tal.

– Det är en bra plattform för att gå vidare. Stegvis förbättrar vi den militära förmåga. Sedan finns det ju naturligtvis olika uppfattningar om Natofrågan, medlemskap eller inte. Men den grundläggande stabiliteten menar jag på finns, säger han.

– Vår linje är den militära alliansfriheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.