Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace. Foto: Epa arkivbild

Storbritannien bjuder in Kreml till samtal om säkerhetsläget

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens regering bjuder in Rysslands regering till samtal i London om den säkerhetspolitiska situationen i Europa. Försvarsminister Ben Wallace meddelar även att Storbritannien ska leverera ett nytt vapensystem till Ukraina som försvar mot ryska stridsfordon. 

Storbritannien vill öka Ukrainas försvarsförmåga. Det sker genom levererans av ett ”lätt vapensystem som kan bekämpa stridsfordon”. Men försvarsminister Ben Wallace uppger inte antalet vapen och vilket typ av system det handlar om.

– Det är inte strategiska vapen och utgör inget hot mot Ryssland. De ska användas i självförsvar, sade Wallace i parlamentet på måndagen.

Exempel på sådana vapen mot stridsfordon är Saabs pansarskott AT4, ett bärbart granatvapen som kan bekämpa stridsvagnar.

Bjuder in Kreml

Wallace sade också att han bjuder in sin motpart från Kreml, försvarminister Sergej Shoigu, till samtal i London om det säkerhetspolitiska läget.

– Storbritanniens inställning till Ukraina är tydlig. Vi stöder otvetydigt dess suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser, inklusive Krim. Ukraina är ett självständigt, suveränt land av det stolta, oberoende ukrainska folket, sade Wallace.

Förra veckan mötte representanter för Ryssland sina motparter USA och Nato för att diskutera det säkerhetspolitiska läget som beskrivs som det värsta i Europa på flera decennier. Samtalen har ännu inte resulterat i synliga resultat.

Försvarsminister Wallace uppgav på måndagen att ”tiotusentals ryska soldater är placerade nära Ukrainas gräns”. Det har tidigare talats om över 100 000. Wallace sade att de ryska stridskrafterna mobiliserat ballistiska robotar med kort räckvidd, stridsvagnar, artilleri och andra stridsfordon ”vilket inte är rutin”.

Ryssland har tidigare hotat med ”militärtekniska åtgärder” – om inte Nato drar sig tillbaka från ett antal forna Sovjetrepubliker och länder som ingick i Warszawapakten.

Det var strax före jul som Kreml la fram sin ”kravlista”.

Övar i Belarus

Ryssland uppges även flytta stridskrafter mot Ukrainas grannland i norr, Belarus, rapporterar The Guardian. Ryssland och Belarus ska nu återigen öva nära Natoländerna Polen och Litauen.

De ingår i den sfär som Putin pekat ut som ett område som Nato bör dra sig tillbaka från – länder som tidigare ingick i det forna Sovjet och Warszawapakten, men som gick med i Nato efter 1997.

Se konflikten på 60 sekunder i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför har konflikten i Ukraina blossat upp igen – här är en sammanfattning på 60 sekunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet