Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer om USA går med på Rysslands krav – och vad händer om de vägrar? Hör Arkady Moshes, chef för Rysslandsprogrammet vid FIIA, i klippet. Foto: SVT & Reuters

Ryssland hotar med militära åtgärder – kräver garantier från USA

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kräver återigen säkerhetsgarantier av USA och hotar på nytt med militära åtgärder.

– Sanningens ögonblick är här, sade chefen för Rysslands delegation i Wien på måndagen.

Men en av Europas ledande Rysslandsexperter, Arkady Moshes, säger att sannolikheten för krig med USA och Nato ”förmodligen är noll”-  om det inte sker av misstag.

Ryssland kräver skriftliga garantier av USA att de ska stoppa ytterligare utvidgning österut av militäralliansen Nato. USA måste förhindra att stater som tillhörde forna Sovjetunionen ansluter sig till Nato, enligt dokumentet som Kreml publicerade på sin webb i fredags.

Ryssland kräver även att USA inte upprättar militärbaser i länder som tillhört forna Sovjet och som i dag inte är medlemmar i Nato.

I utbyte lovar Ryssland att inte planera eller genomföra anfall från någon annan stat, vilket man också vill att motparten går med på. 

– Det är formulerat som ett ultimatum. Det är inte en inbjudan till att förhandla, säger Arkady Moshes, chef för Rysslandsprogrammet vid Finlands utrikespolitiska institut (FIIA).

”Sanningens minut”

Konfliken skärptes ytterligare på måndagen då en hög rysk diplomat sa att USA måste svara snabbt, annars väntar ryska militära åtgärder.

– Det måste bli ett allvarligt samtal och alla inom Nato är fullt på det klara med att man trots sin styrka och makt måste vidta konkreta politiska åtgärder, annars är alternativet en militärteknisk och militär reaktion från Rysslands sida, sade Konstantin Gavrilov, chef för Rysslands diplomatiska delegation i Wien, rapporterar Reuters.

Ryska statskontrollerade Tass citerade uttalandet då han säger att det är ”sanningens minut”. Men Arkady Moshes, vid Finlands utrikespolitiska institut, bedömer att ett krig mellan Ryssland och USA eller andra Natoländer inte är sannolikt.

– Sannolikheten för krig mellan Ryssland och Nato-länder, inklusive USA, är förmodligen noll. Jag bedömer att det finns en sannolikhet för en oavsiktlig incident. Tyvärr är det alltid möjligt, säger Moshes.

Ryssland vill också att parterna inte opererar med bombflyg och andra militära farkoster med konventionella vapen och kärnvapen, utanför ”nationellt luftrum och hav”, samt att kort- och medeldistansrobotar begränsas till egna nationella territorium – utan att Ryssland specificerar vad de anser vara sitt nationella territorium.

Rysk mobilisering

Enligt tidigare uppgifter ska Ryssland ha mobiliserat omkring 100 000 soldater nära Ukrainas gränser utöver soldater i områden som Ryssland annekterat i Ukraina.

I mitten av oktober trappades konflikten upp då Ryssland meddelade att de tar hem sin Natodelegation i Bryssel och stänger Natos kontor i Moskva genom att dra in ackrediteringar för västdiplomater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet