Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miliäralliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Nato 15 november 2021Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nato varnar Ryssland för ny militär rustning vid Ukrainas gränser

Uppdaterad
Publicerad

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar återigen Ryssland för militär uppbyggnad vid Ukrainas gräns. På kort tid uppges 100 000 ryska soldater ha mobiliserats, samtidigt som USA har skickat 80 ton ammunition till Ukraina i helgen.

Rysk mobilsering nära Ukrainas gränser har skapat nya farhågor för anfall. Moskva har avfärdat alla sådana anklagelser och påtalat Nato-länders militära aktivitet nära Rysslands gränser i Baltikum, Svarta havet och på Balkan.

– Vi måste vara klarsynta och realistiska när det gäller de utmaningar vi står inför, och det vi ser är en betydande stor rysk militär uppbyggnad, sade Stoltenberg på en presskonferens i Bryssel tillsammans med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, rapporterar Reuters.

Stoltenberg uppgav att han vill inte spekulera i Rysslands avsikter, men tillade:

– Vi ser ovanligt stora truppsammandragningar, och vi vet att Ryssland tidigare har varit berett att använda sin militära kapacitet för att utföra fientliga handlingar mot Ukraina.

100 000 soldater

Enligt tidigare uppgifter ska Ryssland ha mobiliserat omkring 100 000 soldater nära Ukrainas gränser de senaste veckorna. Stoltenberg kritiserar detta eftersom han anser att det minskar varningstiden om Ryssland bestämmer sig för att ”genomföra en aggressiv militär aktion mot Ukraina”.

Enligt uppgifter till SVT från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är den ryska mobiliseringen ovanligt stor för den här tiden på året.

Samtidigt signalerar USA tydligt att de på söndagen levererade omkring 80 ton ammunition, enligt ett meddelande från den amerikanska ambassaden i Kiev.

Utöver detta har både ryskt och amerikanskt strategiskt bombflyg med kapacitet för kärnvapen nyligen genomfört flygningar i regionen.

USA:s ambassad i Kiev meddelar att 80 000 kilo ammunition fraktats till Ukraina Foto: Twitter 14 november 2021

Macron kontaktade Putin

Frankrikes president Emmanuel Macron talade i telefon med den ryske ledaren Vladimir Putin på måndagen, uppger Reuters.

Macrons besked till Moskva var tydligt: Frankrike är berett att försvara Ukrainas territoriella integritet.

Även Storbritannien upprepade på måndagen sitt uttalade militära stöd till Ukraina om Ryssland anfaller.

Vårens mobilisering

I våras genomförde Ryssland en liknande mobilisering med över 100 000 soldater nära Ukrainas gränser. Ryssland uppgav senare att de drog tillbaks soldaterna, men det förekom samtidigt uppgifter om att vapen lämnats kvar i regionen.

Annekteringen

I mars 2014 uppgav ordföranden för Ukrainas nationella säkerhetsråd att Ryssland hade samlat nära 100 000 soldater vid gränserna mot Ukraina. Detta skedde strax efter Rysslands olagliga annektering av Krimhalvön. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet