Ryssland drar tillbaka trupper från gränsen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kallar tillbaka sina trupper från gränsen till Ukraina. Det meddelade landets försvarminister på torsdagen. Vapen lämnas dock kvar i området, enligt Reuters.

”Ukraina välkomnar alla steg för att minska den militära närvaron”, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelensky på Twitter.

Rysslands militära närvaro vid gränsen till Ukraina har skapat stora politiska spänningar den senaste tiden.

Nu meddelar Ryssland att trupperna dras tillbaka.

Landets försvarsminister Sergei Shoigu säger på torsdagen att han har beordrat de förband som har varit involverade i övningar i områdena att återvända till sina baser senast den 1 maj.

– Jag tror att målet med uppdraget är uppnått. Trupperna har demonstrerat sin förmåga att upprätta ett försvar för landet och jag har därför beslutat att avsluta övningarna i de södra och västra militära distrikten, säger Sergei Shoigu, rapporterar Reuters.

”Välkomnar alla steg”

Enligt en talesperson för Ukrainas president Volodymyr Zelensky har Ryssland haft över 40 000 soldater stationerade vid Ukrainas östra gräns och över 40 000 vid Krimhalvön. Omkring 50 000 av dem uppges ha skickats dit bara den senaste månaden, skriver Reuters.

”Ukraina välkomnar alla steg för att minska den militära närvaron och lugna ned situationen i Donbas”, skriver Volodymyr Zelensky på Twitter efter beskedet.

Han skriver vidare att han är ”tacksam för internationella partners stöd”.

Vapen lämnas kvar

Ryssland har ännu inte bekräftat några siffror. Men tidigare under dagen hade över 10 000 soldater och 40 stridsfartyg deltagit i en övning på Krimhalvön.

Militärt materiel lämnas dock kvar nära staden Voronezh för att kunna användas vid ännu en planerad övning senare i år, uppger Reuters.

Beskedet kommer i kölvattnet av president Vladimir Putins tal på onsdagen där han mer eller mindre varnade västerländska länder för att korsa en ospecificerad ”röd linje”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.