Foto: Yuri Kochetkov

Navalnyj har förts till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Den hungerstrejkande ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har förts till en sjukhusavdelning för fångar, rapporterar Reuters.

– Vi vet inte vad som hänt honom under helgen eftersom hans advokater då inte har tillåtits träffa honom, sade regimkritikern Ljubov Sobol, som står Navalnyj nära.

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dömdes i februari till tre och ett halvt års fängelse för att ha brutit mot reglerna vid ett villkorligt straff år 2014. Sedan den 31 mars har han hungerstrejkat i fängelset som en protest mot att han har nekats medicinsk vård för smärtor i ben och rygg, rapporterar Reuters.

Enligt ett uttalande från den ryska fängelsemyndigheten har Navalnyj nu flyttats till en sjukhusavdelning för fångar, belägen i anslutning till den straffkoloni utanför Moskva där regimkritikern suttit fängslad. Enligt uttalandet från den ryska myndigheten ska Navalnyj ha gått med på att ta vitamintillskott som en del i behandlingen.

Hans tillstånd har rapporterats bli allt sämre och hans personliga läkare varnade i helgen för att han ”kan dö när som helst”. Navalnyjs allierade befarade tidigare på måndagen fortsatt dåliga nyheter om den fängslade ryske regimkritikern.

– Vi vet inte vad som hänt honom under helgen eftersom hans advokater då inte har tillåtits träffa honom, sade regimkritikern Ljubov Sobol, som står Navalnyj nära.

Förgiftades i augusti

Det var i mitten av januari som oppositionskritikern Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland efter ha legat i koma i Tyskland, sedan han förgiftats av nervgiftet novitjok i augusti 2020.

Många aktörer, inklusive Navalnyj själv, misstänker och beskyller öppet den ryska regeringen för att ha beordrat dådet, något som Kreml förnekar bestämt.

Anhängare till Navalnyj planerar för stora demonstrationer under onsdagen. Enligt Kremls talesperson, Dmitry Peskov, kommer alla former av demonstrationer till stöd för den ryske oppositionspolitikern att klassas som olagliga av ryska myndigheter.

Europadomstolen har krävt att regimkritikern omedelbart släpps fri från fängelset i Ryssland. Enligt domstolen bryter frihetsberövandet mot europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. USA har även varnat Ryssland för att det kommer att få konsekvenser om Navalnyj dör i fängelset till följd av hungerstrejken.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och har därefter dömts till fängelse.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.