Foto: ryska försvarsministeriet

Ryssland bjöd inte in Sverige som observatör till enorma militärmanövern Zapad

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland avslutade nyligen den stora övningen Zapad med 200 000 militärer, enligt ryska uppgifter. Men Sverige fick ingen inbjudan som observatör till den största manövern i Sveriges närområde sedan kalla kriget.

– Mycket allvarligt, säger Fredrik Löjdquist, chef vid Stockholm Centre for Eastern European Studies och tidigare ambassadör vid OSSE.

I mitten av september nådde den strategiska övningen Zapad 21 (Väst 21) sin kulmen innan den avslutades några dagar senare. Då övades bland annat landstigning i Kaliningrad på andra sidan Östersjön.

Zapad genomförs i Rysslands västra militärdistrikt vart fjärde år. Men Sverige blev inte inbjudet som observatör – varken av Ryssland eller partnern Belarus som också deltog i övningen.

Rysslands president Vladimir Putin, försvarsminister Sergej Shojgu (höger) och generalstabschef Valerij Gerasimov (vänster) besöker militärövningen Zapad i västra Ryssland. Foto: Kreml via AP 13 september 2021

”Undvika angrepp”

Förra gången Zapad genomfördes (2017) bjöds Sverige in av Belarus och fick insyn i delar av övningen där. Men i år blev det ingen inbjudan alls.

Fredrik Löjdquist, Sveriges tidigare ambassadör vid OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), är bekymrad och betonar vikten av militärt förtroendeskapande.

– Det är ett sätt att skapa transparens och förutsägbarhet, att minska spänningar och oro samt undvika överraskande militära angrepp.

Ryska stridsvagnar passerar floden Oka under militärövningen Zapad. Foto: Rysslands försvarsministerium 12 september 2021

En timmes besök

Sveriges försvarsattaché i Moskva fick dock göra ett kort besök på ett skjutfält i Mulino 40 mil öster om Moskva. Förevisningen varade i en timme och var en del av Rysslands program för utländska försvarsattachéer, men det var inte en inbjudan enligt det så kallade Wiendokumentet, som reglerar förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder för medlemmarna i OSSE, där även Ryssland är medlem.

– Där ska man bjuda in till militärövningar som omfattar mer än 13 000 i trupper. Ryssland har genomfört att antal övningar som är betydligt större. Ingen av dessa har kunnat observeras av de andra deltagande staterna i OSSE, säger Fredrik Löjdquist.

Ryssland bjöds in

Högkvarteret vid Sveriges Försvarsmakt uppger till SVT att Ryssland aldrig har bjudit in Sverige som observatör, enligt Wiendokumentet – medan Sverige bjöd in Ryssland som observatör till övningen Aurora 2017 som var den största militärövningen i Sverige på två decennier. 

Rysslands president Vladimir Putin, försvarsminister Sergei Shojgu (vänster) och generalstabschef Valerij Gerasimov (höger) på militärövningen Zapad i västra Ryssland. Foto: Kreml via AP 13 september 2021

Kritik mot Nato

Rysslands vice försvarsminister sade nyligen till statskontrollerade nyhetsbyrån Tass att militäralliansen Nato inte heller fick inbjudan till övningen. Motivet, enligt Kreml, var att Nato inte hade bjudit in Ryssland till Defender Europe 21 som är en stor militärövning i 16 länder Europa som leds av USA.

Här kan du läsa Natos och USA:s Europaarmés kommentar till SVT Nyheter.

Fakta Wiendokumentet

Dokumentet om förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder har antagits av de 57 stater som är medlemmar i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Syftet är att öka transparens och bidra till stabilitet och säkerhet.

Wiendokumentet innehåller regler avseende vissa militära aktiviteter, exempelvis regler för anmälan och i vissa fall observation av militära övningar.

Källa: OSSE/FOI/Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.