Svenska stridsvagn 122 Leopard. Foto: TT arkiv

Största militärövningen på decennier

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade Aurora – den största militärövningen på över 20 år. Tusentals soldater från flera länder tränar för att möta ett angrepp mot Sverige, men risken för att övningen blir verklighet är liten, menar Försvarsmakten.

Auroras scenario: En eskalerande väpnad konflikt i Sveriges närområde. Landet utsätts för ett anfall och Försvarsmakten ska försvara svenskt territorium i syfte att bevara politisk handlingsfrihet och suveränitet.

Liten sannolikhet

Så övar man, men sannolikheten att ett verkligt anfall skulle komma är liten, menar Försvarsmakten.

 – Ett angrepp mot Sverige bedöms i dagsläget inte som sannolikt men kan givetvis aldrig uteslutas, säger Rickard Wissman, kommunikationschef för Aurora.

LÄS MER: Så ser Ryssland på Aurora 17

– Scenariot för övningen är valt med anledning av riksdagens nya inriktning av försvaret – att i första hand kunna möta ett väpnat angrepp mot Sverige.

Synas och höras i hela landet

Övningen koncentreras till Göteborgsområdet, Mälardalen och Gotland, men Aurora kommer att synas och höras i stora delar av landet. Ett stort antal hemvärnssoldater och myndigheter kommer att delta i övningen, som börjar på måndag.

LÄS MER: Slutstiden står i Gnestatrakten

Foto: SVT Grafik

19.000 svenska soldater och annan personal kommer öva med cirka 2.000 soldater från USA, Finland, Frankrike, Litauen, Norge, Danmark och Estland.

Amerikanska tungviktare

De mest spektakulära inslaget blir USA:s Abrams-stridsvagnar. Aldrig tidigare har amerikanska stridsvagnar rullat in över gränsen till Sverige. Abrams är ryggraden i USA:s armé.

LÄS MER: 1.500 amerikanska militärer till Sverige

Dessutom kommer ett amerikanskt luftvärnsförband. Det är ett Patriotförband med robotbil och eldledningsenhet. Patriot-robotarna blev omtalade under Gulfkriget på 1990-talet. Även den franska armén har också bjudits in att öva med sitt luftvärn (Aster SAMP/T).

Foto: SVT Grafik

Svenskt intresse

Luftvärnssystemen skyddar mot inkommande missiler och andra typer av robotvapen. Sverige vill lära sig att hantera USA:s och Frankrikes luftvärnssystem.

Sverige väntas köpa nytt luftvärn eftersom det gamla svenska systemet är utvecklat under 1960-talet. Inga skarpa robotar kommer att ingå i övningen, enligt försvaret.

LÄS MER: Amerikansk arméchef på Gotland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.