Militärövningen Aurora 17 är den största i Sverige sedan i början av 1990-talet. Enligt Försvarsmakten deltar 19 000 personer i olika funktioner med start den 11 september och slut den 29:e.
TV: Se hela reportaget om övningen
Under övningens sista dagar ska ett scenario sättas igång där Sverige angrips från öst och kusten ska försvaras. Fienden landstiger i Oxelösund samtidigt som det svenska försvaret samlar ihop sig.
– Vi kommer att gå in i Nyköping, sen upp mot trakterna kring Åkers Styckebruk och Gnesta för att därifrån försvara oss från angreppet, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.
De blågula är osynliga
De stora dragen i övningsscenariot är planerade på förhand, men vissa detaljer kommer att behöva justeras in i det sista. De militärer som har ett blågult band på armen är övningsledare och är att betrakta som osynliga för de som är med i övningen.
– Vi kan ju till exempel behöva gå in och styra styrkorna på respektive sida så att de inte missar varandra vid det tilltänkta mötet, säger Mikael Smedin, chef för Södermanlandsgruppen och en av ”de blågula”.
”Omvärlden har förändrats”
Det mötet, eller ”slutstriden” som Försvarsmakten själva benämner skedet, kommer att pågå mellan söndagen den 24:e september och onsdagen den 27:e, innan övningen sedan avslutas.
Varför behövs en såhär stor övning i Sverige 2017?
– Det var länge sen förbanden övade tillsammans. Nu har ju omvärlden förändrats och vi måste börja öva för det nationella försvaret, säger Mikael Smedin.
Aurora 17
Försvarsmaktens upplägg för övningen:
Förberedelser: 11-18/9
Förmågeskede: 19-23/9
Försvarsskede: 24-27/9
Avvecklingsskede: 28-29/9