I övningens scenario har fienden landstigit i Oxelösund och avancerat upp mot Gnesta där den konfronteras av de svenska styrkorna. Foto: SVT

Här står jätteövningens slutstrid

Uppdaterad
Publicerad

Militärövningen Aurora 17 avslutas i Sörmland i form av en slutstrid mellan armén och en fiende som landstigit i Oxelösund. I trakterna kring Gnesta väntas gevär och kanoner höras ordentligt i slutet av månaden.

Militärövningen Aurora 17 är den största i Sverige sedan i början av 1990-talet. Enligt Försvarsmakten deltar 19 000 personer i olika funktioner med start den 11 september och slut den 29:e.

TV: Se hela reportaget om övningen

Under övningens sista dagar ska ett scenario sättas igång där Sverige angrips från öst och kusten ska försvaras. Fienden landstiger i Oxelösund samtidigt som det svenska försvaret samlar ihop sig.

– Vi kommer att gå in i Nyköping, sen upp mot trakterna kring Åkers Styckebruk och Gnesta för att därifrån försvara oss från angreppet, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

De blågula är osynliga

De stora dragen i övningsscenariot är planerade på förhand, men vissa detaljer kommer att behöva justeras in i det sista. De militärer som har ett blågult band på armen är övningsledare och är att betrakta som osynliga för de som är med i övningen.

– Vi kan ju till exempel behöva gå in och styra styrkorna på respektive sida så att de inte missar varandra vid det tilltänkta mötet, säger Mikael Smedin, chef för Södermanlandsgruppen och en av ”de blågula”.

”Omvärlden har förändrats”

Det mötet, eller ”slutstriden” som Försvarsmakten själva benämner skedet, kommer att pågå mellan söndagen den 24:e september och onsdagen den 27:e, innan övningen sedan avslutas.

Varför behövs en såhär stor övning i Sverige 2017?

– Det var länge sen förbanden övade tillsammans. Nu har ju omvärlden förändrats och vi måste börja öva för det nationella försvaret, säger Mikael Smedin.

Aurora 17

Försvarsmaktens upplägg för övningen:

Förberedelser: 11-18/9

Förmågeskede: 19-23/9

Försvarsskede: 24-27/9

Avvecklingsskede: 28-29/9

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.