Mikael Smedin, utbildningschef Södermanlandsgruppen, Nicklas Lindqvist, kapten i hemvärnet och Tomas Axelsson, högste befälhavare för 27:e hemvärnsbataljonen. Foto: Robin Persson/SVT

Sörmländska soldater sätts på prov i storövningen Aurora

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleds den största militärövningen på 20 år i Sverige. Tusentals soldater från hela landet medverkar och Hemvärnet i Sörmland sätts på prov ordentligt under övningens slutskede.

Södermanlandsgruppen har sitt säte i vid det gamla regementet i Strängnäs. Här har Sveriges 27:e hemvärnsbataljon sin bas och de senaste månaderna har det mesta av fokuset lagts på militärövningen Aurora 17.

TV: Se hela reportaget om övningen

Aurora 17

Totalt finns runt 500 soldater inom hemvärnet i Sörmland och de flesta av dem kommer att sättas in i övningens slutskede då den tar plats i Sörmland. En av dem är Nicklas Lindqvist, kapten och befälhavare för ett av kompanierna i Sörmlandsbataljonen.

– En av våra huvuduppgifter är att skydda knutpunkterna och genomfarterna i Gnesta och Björnlunda, säger Nicklas Lindqvist.

Hemvärnet får nyckelroll

I stora drag så är Hemvärnets huvud uppgift att vara på plats snabbt och bereda väg för den tyngre beväpnade armén som har längre väg fram. För Södermanlandsgruppen innebär det att man har något av en nyckelroll i Aurora 17.

Tomas Axelsson ska delta i övningen som högsta befäl över Sörmlands hemvärnsbataljon.

– Eftersom att övningen äger rum i Sörmland där bataljonen är ifrån kommer vi ju att verka i det område som vi är tränade för att göra någonting om det värsta händer, det som inte får hända, säger han.

Flera kommuner påverkas

För allmänheten i berörda kommuner så kommer övningen vara svår att undgå. Nyköping, Oxelösund och Gnesta är de kommuner som påverkas mest. Men Aurora kommer att märkas av i Eskilstuna och Strängnäs. Nyfikna privatpersoner betraktas som en del av övningen.

– Det är fritt att komma fram och ställa frågor, säger övningsledaren Mikael Smedin.

Södermanlandsgruppen

Södermanlandsgruppen har sin bas vid det gamla P10-området i Strängnäs och här utbildas av Sveriges 27:e hemvärnsbataljon. Runt 500 soldater från hela länet ingår i styrkan och vid övningar används ofta Härads skjutfält i närheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 17

Mer i ämnet