Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov på en presskonferens i Moskva. Foto: Rysslands utrikesministerium via AP 18 oktober 2021Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ryssland stänger Nato-delegation

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland stänger sin Nato-delegation i Bryssel och ett Natokontor i Moskva. Beslutet är ett svar på att Nato förra veckan uteslöt åtta personer i den ryska delegationen, uppger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Enligt Nato hade de i hemlighet arbetat som underrättelseofficerare.

Ryssland stänger västländernas Natokontor i Moskva genom att dra tillbaks de anställdas ackreditering, rapporterar både ryska och amerikanska medier.

Rysslands utrikesminister sa även att landet drar tillbaka sitt ”officiella uppdrag” som observatör hos militäralliansen Nato i Bryssel.  Enligt Lavrov gäller beslutet från 1 november.

Enligt Lavrov uppfylls inte längre ”grundläggande villkor för gemensamt arbete”.

”Som en följd av Natos medvetna handlingar har vi i praktiken inga förutsättningar för elementärt diplomatiskt arbete” sade Lavrov på måndagen till en grupp jounalister.

Han tillägger att Nato kan kontakta den ryska ambassaden i Bryssel om de behöver kontakt.

Allt sämre relation

Militäralliansen Nato sade på måndagen att det noterat den ryska utrikesministerns kommentarer, men inte tagit del av någon officiell kommunikation i ärendet efter att Ryssland sagt att de ska stänga sin Nato-delegation.

Relationen mellan Nato och Ryssland har försämrats successivt sedan Ryssland genomförde en olaglig annektering av Krimhalvön i Ukraina år 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet