USA och Rysslands vice utrikesministrar inleder under måndagen de officiella säkerhetssamtalen. Foto: Dennis Balibouse/EPA/TT

Samtalen mellan USA och Ryssland igång: ”Komplext”

Publicerad

Förhoppningarna på att nå konkreta resultat har spelats ned från båda sidor. Under måndagen startade de officiella samtalen mellan USA och Ryssland om Europas och Ukrainas säkerhet.

Både den ryske vice utrikesminstern Sergej Rjabkov och USA:s utrikesminister Antony Blinken har låtit pessimistiska inför mötet. Rjabkov har sagt att man kan komma att avsluta samtalen efter ett första möte.

– Jag tror inte att vi kommer se några genombrott i veckan, sa Blinken till CNN under söndagen. Då inleddes mötet med ett middagssamtal mellan Rjabkov och vice utrikesminster Wendy Sherman.

De ryska truppförflyttningarna nära gränsen mot Ukraina ses av Washington och Kiev som tecken på att man kan komma att förbereda en ny invasion av Ukraina. USA:s president Joe Biden har varnat för tuffa sanktioner om så skulle ske. Planer som förnekas av Ryssland som också sagt att man inte vill begränsa samtalen till att enbart handla om militära frågor. Ett av Rysslands huvudfokus för samtalen är Nato och krav på att mililtäralliansen inte expanderar ytterligare.

Rjabkov: ”Komplexa samtal”

USA och Nato å sin sida menar att många av de krav som Ryssland kommer med överhuvudtaget inte kommer vara uppe för diskussion. Natos Jens Stoltenberg ansluter till samtalen på onsdag.

Efter mötet i söndags med Sherman konstaterade Rjabkov att samtalet varit: ”komplext men affärsmässigt”. Sherman ska ha betonat vikten av suveräna staters integritet och frihet att ingå allianser. Enligt Antony Blinken ska nu båda parter lägga förslag på förhandlingsbordet. Misslyckas diplomatin och Ryssland agerar mot Ukraina finns risk för sanktioner och restriktioner mot Ryssland från USA och dess allierade.

Samtidigt pågår under måndagen möte mellan Ukrainas vice utrikesminister Olha Stefanisjyna och representanter för de 30 Nato-länderna vid militäralliansens högkvarter i Bryssel. Stoltenberg hoppas på en diplomatisk lösning:

– Jag har förhandlat förr med Ryssland, som norsk statsminister, och vet att det går att nå en uppgörelse med Ryssland. Vi arbetar hårt för en fredlig politisk väg. Samtidigt måste vi vara redo för att Ryssland återigen väljer att använda väpnat våld och konfrontation i stället för samarbete, säger Nato-chefen.

Med anledning av Rysslands agerande vid gränsen mot Ukraina och att oppositionen vill ha insyn i den svenska säkerhetspolitiken har statsminister Magdalena Andersson (S) bjudit in alla riksdagspartiers partiledare till samtal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.