Vice utrikesministrarna Sergei Ryabkov (Ryssland) och Wendy Sherman (USA) ska mötas i Genève på måndag. Arkivbild. Foto: Andrew Harnik/AP/Martial Trezzini/Keystone/TT

Tufft tonläge inför viktiga samtal om Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland utesluter alla eftergifter i de stundade samtalen med USA om Ukraina och Europas säkerhet. USA svarar med att det ryska valet står mellan dialog och konfrontation.

Men på söndagskvällen satte sig de båda stormakterna vid samma middagsbord för ett första, omfattande samtal.

Den ryska och den amerikanska delegationen ska officiellt mötas i Genève på måndag. Men redan på söndagskvällen inledde vice utrikesministrarna Sergej Rjabkov och Wendy Sherman en över två timmar lång arbetsmiddag för att bland annat diskutera frågorna på dagordningen.

– Vi dök ned i materialet för de kommande samtalen, men de kommer att bli svåra, sade Rjabkov efter mötet hemma hos den amerikanske nedrustningsambassadören vars residens ligger invid Genèvesjön.

– Samtalen kan inte vara enkla. De ska vara affärsmässiga. Vi kommer inte att spilla någon tid i morgon, fortsatte Rjabkov.

”Diplomatins väg”

USA kommenterade Rysslands uttalat hårda hållning. Inför mötet i Genève sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att man stod vid ett vägval:

– Det finns en dialogens och diplomatins väg för att finna lösningar på vissa av motsättningarna och (därmed) undvika en konfrontation, sade Blinken till CNN.

– Den andra vägen är konfrontation och massiva konsekvenser för Ryssland om landet återupptar angrepp mot Ukraina.

Militär upptrappning

Tonläget markerade positionerna inför mötet mellan Ryabkov och Sherman. Mötet blev startskottet för en vecka i diplomatins tecken, där Ryssland också ska träffa företrädare för Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Bakgrunden till mötena är den ryska militära upptrappningen vid Ukrainas gräns. Moskva har också ställt krav på USA och Nato, bland annat att försvarsalliansen ska förbjudas från att expandera.

Se klipp på när Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg uttalar sig om situationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ytterligare aggressioner mot Ukraina kommer ge betydande konsekvenser och stå Ryssland dyrt” säger Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare. Foto: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE & SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.