Det blev en het debatt mellan försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Foto: SVT

Infekterad debatt om tonläget: ”Du läser mig som fan läser Bibeln”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Hultqvists JO-anmälda krönika där han använder uttrycket ”Hur mycket man än sminkar en gris så är det en gris” för att beskriva Sverigedemokraterna har varit ett hett föremål för debatt – och Jimmie Åkesson menar att texten var ”anmärkningsvärt låg”.

– Du läser mig som fan läser bibeln, säger Hultqvist i en debatt om tonläget i svensk politik.

Krönikan som publicerades i Dalademokraten i slutet av januari handlade om Sverigedemokraternas språkbruk och dess, enligt Hultqvist, högerextremistiska kärna och hur den traditionella högern aldrig kommer klara av att ”tämja” SD.

Sex dagar efter att texten publicerats så JO-anmäldes den, och SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommenterade den på sin Instagram:

”Socialdemokraterna lyckas med det något paradoxala konststycket att plädera för god ton i debatten samtidigt som de benämner sina politiska motståndare vid epitet som nazister, rasister, högerextremister och – grisar.”

SD-ledaren publicerade sedan ett separat inlägg där han poserade med en grismask för ansiktet och använde hashtagen #jesuisgris.

Hultqvist: ”Måste markera”

Men när försvarsministern mötte SD-ledaren i en debatt i Aktuellt om tonläget i svensk politik menade han att Åkesson tolkar hans citat som ”fan läser bibeln” samtidigt som han vidhöll att Sverigedemokraterna är ett högerextremt parti.

-  Vi har att göra med ett parti som använder sig av retorik som ”välj sida”, ”förbered er för strid”. Sedan vill ett antal ledande Sverigedemokrater nominera Trump till Nobels fredspris. Och sen så pratar Åkesson om krig i riksdagen och i nästa valrörelse.

Jimmie Åkesson menar dock å sin sida att Socialdemokraterna nu ger sig på Sverigedemokraterna för att flytta fokus från vad Åkesson kallar regeringens ”misslyckade politik”.

Åkesson: ”Det är så lågt”

– De kallar oss grisar och pratar om att vi ska tämjas. Det brukar ju vara djur som ska tämjas. Det är så lågt, det är anmärkningsvärt. Men det handlar om att de inte vill prata om skjutningarna, om att vi har tusentals döda i covid-19 eller att vi har en elkris i Sverige.

SD-ledaren uppmanade försvarsministern att ”höja sig lite grann” och att prata sakpolitik istället.

– Jag förstår att du inte vill prata sakpolitik. Jag förstår att du skäms över alla misslyckanden som ni har bakom er. Men gör något åt dem istället för att hoppa på oss genom att dra ner debatten till denna extremt låga nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.