Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist är kritisk till den ryska försvarsministern Sergej Sjojgus påstående om Natos fria tillgång till Sveriges luft och vattenrum. Foto: TT

Peter Hultqvist kritiserar rysk minister

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kritiserar sin ryske kollega Sergej Sjojgu och anklagar honom för att sprida falsk information, rapporterar Sveriges Radio.

Hultqvists kritik är ett svar på ett uttalande som den ryske försvarsministern gjorde förra veckan, där Nato påstods ha fått tillgång till Finlands och Sveriges luftrum och territorialvatten.

– Det som beskrivs från den ryske försvarsministerns sida är felaktigt. Nato har inte obegränsat tillträde till vare sig finskt eller svenskt territorialvatten och luftrum. Det krävs särskilt tillstånd för varje statsfartyg eller statsluftfartyg som ska komma in på vårt territorium, säger Peter Hultqvist till SR.

”Felaktig beskrivning”

Den ryske ministern hänvisade till ett avtal från maj i år då Sverige och Finland i gengäld för tillgången till luft och vatten skulle få delta i Natos krigsövningar och använda Natos vapensystem. Detta stämmer inte, enligt Hultqvist.

– Sverige har en militär alliansfrihet och vi fattar våra egna beslut. Det här blir en felaktig beskrivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer