Peter Hultqvist (S) om beskedet: ”Naturligtvis skönt för min del”

Alliansen är splittrad i frågan om att väcka misstroendvotum mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Nu meddelar Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) att de inte kommer att gå vidare med en misstroendeförklaring.
– Jag har tyckt från första början att det varit oerhört överdrivet och att man sätter ribban lågt, säger Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Alliansen har sedan i somras sagt att man kan tänka sig att väcka misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist, eftersom han inte informerade statsminister Stefan Löfven (S) om säkerhetsläckorna hos Transportstyrelsen.

Under torsdagen meddelade både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) att de inte kommer att försöka fälla Hultqvist.

– Ja det är ju naturligtvis skönt för min del. Sedan har jag tyckt från första början att det var oerhört överdrivet och att man sätter ribban lågt för ett eventuellt misstroende. Jag har hela tiden jobbat aktivt som försvarsminister under den här tiden och kommer fortsätta med det.

Nytt material

Hultqvist säger att han utgår ifrån att man kommer fortsätta samarbeta med Alliansen om försvarspolitiken även i fortsättningen.

LÄS MER: Hultqvist sitter kvar – L och C backar om misstroendeförklaring

Nytt material har överlämnats från regeringen till Konstitutionsutskottet. Men försvarsministern kan inte uttala sig om huruvida det nya materialet är det som fått Centerpartiet och Liberalerna att ändra sig.

– Det är en fråga du måste ställa till dem. Jag vet ju hur de här gångarna ser ut i regeringskansliet, hur man överför säkerhetsrelaterad information. Jag hade ingen anledning att tro något annat än att det skulle fungera även i detta fall.

Hur ser du på framtiden, känner du att du sitter säkert fram till valet?

– Jag kommer ju att arbeta vidare precis som vanligt och det är det jag har gjort hela tiden också. Jag har fått väldigt mycket stöd från allmänheten, försvarsmakten och människor jag möter på gatan.

Ser du inget fog för kritiken som riktats mot dig när det gäller Transportstyrelsen?

– Det är klart man måste vara ödmjuk och fundera och tänka efter. Men man måste också försöka se med klara ögon på det som kan bli ett överdrivet politiskt spel. Jag tycker inte det har varit motiverat.

Är det här en seger för dig?

– Det får andra bedöma, men jag är fortfarande försvarsminister och tänker fortsätta jobba som det.

LÄS MER: Det här är Peter ”SM4HCF” Hultqvist

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet