”Tanken är att Peter återgår till sitt kampanjschema på torsdag”, meddelar Sverigedemokraternas presschef. Foto: TT

Peter Lundgren hoppar av debatter inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-valet, Peter Lundgren, hoppar av både Aftonbladets toppkandidatsdebatt och Sveriges Radios slutdebatt inför valet.

Avhoppen sker tätt inpå Expressens avslöjande om att Peter Lundgren tagit en kvinnlig partikamrat på brösten. Under måndagskvällen skulle Lundgren ha deltagit i SVT:s Aktuellt, men den medverkan ställdes in.

Lundgren har erkänt händelsen och beskrivit det hela som en överdriven historia. Enligt partiet är händelsen utagerad.

Publicerade film

Under natten mot tisdagen publicerade Sverigedemokraterna en film där Peter Lundgren och SD-kvinnan bemöter anklagelserna. Lundgren säger att han betedde sig ”tölpigt” under festen där ofredandet skedde, och att han några dagar senare tog kontakt med kvinnan för att be om ursäkt.

Enligt Aftonbladet ersätts Peter Lundgren i debatterna  av SD:s tredjenamn på listan, Charlie Weimers.

Återgår till schemat på torsdag

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson säger att avhoppen beror på att Peter Lundgren behöver få ett par dagar i lugn och ro.

– Tanken är att Peter återgår till sitt kampanjschema på torsdag, skriver Henrik Gustafsson i ett mejl till SVT Nyheter.

På fredag medverkar Peter Lundgren i SVT:s slutdebatt, kl 20 i SVT1 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.