Foto: Skärmdump/Youtube

Sverigedemokraterna släpper film med Peter Lundgren och SD-kvinnan

Uppdaterad
Publicerad

Peter Lundgren, Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-valet, har erkänt att han tog en kvinnlig partikamrat på brösten i samband med en fest på ett hotellrum. Nu väljer partiet att lägga ut en film där Peter Lundgren talar ut om situationen tillsammans med kvinnan.

Det var under måndagen som Expressen avslöjade att Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-valet ofredade en kvinnlig partikamrat i samband med ett partiarrangemang förra året. Peter Lundgren har erkänt att han tog kvinnan på brösten men har samtidigt tonat ned händelsen, som han beskriver som en ”väldigt överdriven historia”.

– Vi var på ett hotellrum, en privat fest. Det blev en ganska blöt fest. Jag känner kvinnan i fråga sedan länge. Vi har pratat om det här efteråt och har åkt på semestrar till Spanien tillsammans. Det som hände var att vi blev lite närgångna i slutet av kvällen. Det var dumt så klart, sa politikern till Ekot i går.

”Jag betedde mig riktigt tölpigt”

I samband med Ekot-intervjun uppgav Peter Lundgren att han och den kvinnliga partikamraten skulle bemöta anklagelserna tillsammans och under gårdagskvällen publicerade Sverigedemokraterna ett tre minuter långt videoklipp med toppkandidaten och kvinnan för att krishantera.

– Jag betedde mig riktigt tölpigt under den här festen. Jag var en dumbom helt enkelt. Jag hade riktig ångest för det här och tog kontakt med dig några dagar senare och bad om ursäkt, säger Peter Lundgren i klippet.

Kvinnan själv beskriver hur hon gick igenom en jobbig period efter incidenten.

– Vi som var i rummet hade jätteroligt och jättetrevligt. Sedan är det ju bara oturligt att det blev så dumt som det blev. Men jag menar att vi har rett ut det här och pratat om det, säger hon.

Duon återupprepar också gårdagens budskap om att de har fortsatt umgås efter händelsen och att de även har åkt på semester tillsammans med sina respektive.

– Vi har även pratat med våra respektive, säger kvinnan.

– Det förringar inte allvaret i saken på något vis och jag är hemskt glad att du ville prata med mig.

SD-kvinnan säger också att saken är utagerad och att hon aldrig haft några tankar på att göra en polisanmälan.

”Jag blir väldigt ledsen”

– Jag anser inte att det här är en polisiär sak. Det är jag som ska välja det. Vi har landat och trodde det var över, sedan kommer det här så här långt efter.

SD-kvinnan anklagar också Kristina Winberg, som under söndagen petades från Sverigedemokraternas EU-lista, för att ha läckt en inspelning där de två talar om vad som hänt, till media (Expressen, reds anm.). Kristina Winberg ska inte heller ha fått tillåtelse att spela in samtalet.

– Det sårar mig och jag blir väldigt ledsen, säger kvinnan.

”Hon har funderingar på om hon ska polisanmäla”

Här står ord mot ord – Kristina Winberg själv hävdar att hennes telefon blev stulen och att det inte är hon som gett ljudfilerna till Expressen. Hon säger också att inspelningen gjordes i samförstånd.

– Jag berättade efteråt om inspelningen och hon tyckte att det var bra att det var sparat med tanke på att hon har sagt att hon har funderingar på om hon ska polisanmäla det eller ta upp det med partiet. Senast för en månad sedan så hade hon tänkt ta upp det med partiet för att hon mådde dåligt över det, säger Kristina Winberg till SVT Nyheter.

På påståendet att Kristina Winberg läckt inspelningen till Expressen svarar den avpolleterade SD-politikern så här:

– Hur i jössenamn skulle jag ha gjort det när jag inte har materialet. Hur ska jag ha kunnat göra det? Min mobiltelefon blev stulen och jag hade inte Icloud.

Kristina Winberg har i skrivande stund inte sett videoklippet med Peter Lundgren och SD-kvinnan.

– Men jag tycker det är väldigt märkligt. Vi har haft daglig kontakt i tio års tid och hon har sagt att hon mår dåligt över det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.