Foto: SVT

Jimmie Åkesson om anklagelserna mot Peter Lundgren: ”Har haft tät kontakt med kvinnan”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-valet Peter Lundgren har erkänt att han har tagit en partikamrat på brösten. Men enligt partiledaren Jimmie Åkesson är händelsen utagerad.

Det var under måndagsmorgonen som Expressen publicerade uppgifterna om att Peter Lundgren ska ha utsatt en kvinnlig partikamrat för ett sexuellt ofredande på en fest förra året.

Peter Lundgren själv har bekräftat händelsen, men tonar ner det hela i en intervju med Sveriges Radio.

Jimmie Åkesson har förtroende för Peter Lundgren

I samband med en pressträff uttalar sig nu partiledaren Jimmie Åkesson om händelsen. Enligt honom är den utagerad. Detta efter samtal med Peter Lundgren, den kvinnliga partikamraten och andra personer som ska ha befunnit sig på festen.

– Jag ser ingen som helst anledning till att polis eller åklagare skulle blandas in i det här. Vi har pratat med alla berörda och har haft väldigt tät kontakt med kvinnan. Vi har lagt största vikt vid vad hon har sagt, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Det här är en sak mellan två personer som är väl bekanta med varandra. Sedan har det hänt en sak som de sedan har rett ut sinsemellan. Det finns detaljer i det här som jag inte ska stå här och prata om. Som det ser ut nu har jag fortsatt förtroende för Peter Lundgren.

”Har varit föremål för diskussion”

Han tror inte heller att händelsen kommer att påverka Peter Lundgrens trovärdighet och bekräftar att Peter Lundgren kommer sitta kvar. Att Kristina Winberg petades från Sverigedemokraternas EU-lista så sent som i går är orelaterat, hävdar Jimmie Åkesson.

– Det hänger inte ihop. Kristina Winberg har under lång tid varit föremål för diskussion men har under hela den här valkampanjen varit tydlig med att hon i första hand företräder sig själv, säger han och fortsätter:

– Hon fick en andra chans men har visat att hon inte var villig att ta den chansen, tvärtom.

På frågan om att de två händelserna sammanfaller i tid svarar Jimmie Åkesson:

– Om man tror att vi som partiledning skulle vara så dumma att vi riskerar att sätta den bilden, då får man tro det. Men det är vi naturligtvis inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.