Kristina Winberg (SD) petas från listan bara en vecka innan EU-valet. Foto: TT

Kristina Winberg stryks från SD:s EU-lista

Uppdaterad
Publicerad

Fjärdenamnet på Sverigedemokraternas lista till EU-valet, Kristina Winberg, stryks. Det meddelar Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande under söndagen.

Redan när partiet skulle tillsätta sina kandidater i EU-valet fördes en intern diskussion kring EU-parlamentarikern Kristina Winbergs fortsatta plats på listan, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande. Bakgrunden var att hon under de senaste åren ”givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande”, skriver partiet.

Hon fick dock en andra chans, i förhoppning om att beteendet skulle förbättras, och att hon skulle närma sig partiet.

EU-valet 2019

Klippte banden

I pressmeddelandet står det att Kristina Winberg istället valde att ”klippa alla band med partiets valorganisation”, och att hon konsekvent vägrat samarbeta samt anpassa sig till partiets kommunikationsstrategi.

Partiets verkställande utskott har i dag beslutat att hon ska strykas från listan, och avstängas från sitt medlemskap i partiet.

SD: ”Ingen lojalitet”

Bakgrunden till Winbergs agerande tros enligt partiet själva vara ett missnöje med placeringen på listan.

De skriver också att de upptäckt belägg fört att hon ”inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet”.

”Hon har inte minst uttryckt sig hotfullt i förhållande till partiet samt agerat i det dolda för att skada partiets anseende och där hon konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media”, står det i pressmeddelandet.

Sverigedemokraterna väljer att inte kommentera frågan ytterligare.

– Jag hänvisar till vårt pressmeddelande, säger Deniz Norgren på SD:s pressjour.

Winberg: ”Det gör ont att bli anklagad”

I ett inlägg på Facebook svarar Kristina Winberg på det som har inträffat. Winberg skriver att hon vill ”rikta ett stort tack till alla fantastiska människor jag fått äran att möta, som röstat på mig och som hört av sig ikväll. Det värmer innerligt”.

”Jag mår av förklarliga anledningar inte jättebra just nu då det gör ont att bli anklagad och dömd utan rätt eller möjlighet att kunna försvara sig. Jag kommer inom kort bemöta de horribla anklagelser som riktats mot mig. Tack ännu en gång för allt stöd ni visat mig”, skriver Winberg vidare i inlägget.

”Mycket anmärkningsvärt”

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson säger att det är mycket anmärkningsvärt att ett parti så få dagar innan ett val meddelar att man vill stryka en av sina toppkandidater. Det är något som Knutson aldrig har hört talas om tidigare.

– Om vi tittar på Sverigedemokraternas valkampanj så kan vi konstatera att hon har fört en väldigt undanskymd tillvaro och hon har absolut inte synts i de offentliga sammanhang där partiet har försökt synas och göra avtryck i medierna, säger Knutson och fortsätter:

– Det andra är ju att partiet uppenbart anser att hon har begått allvarliga övertramp. Man anklagar henne till och med för att ha konspirerat mot det egna partiet som skäl för att man nu vill stryka henne från listan.

SVT söker Kristina Winberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet