SVT:s politikreporter: ”Partiledningen uppfattar det som att hon smutskastar Lundgren”

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Winberg petades från Sverigedemokraternas EU-lista i går. Nu anklagas partiets toppnamn Peter Lundgren för sexuellt ofredande.

– Gissningsvis har partiledningen uppfattat det som att det är Kristina Winberg som har spritt bandet till Expressen och på så sätt smutskastar Peter Lundgren, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson.

Enligt Expressen ska Kristina Winberg ha larmat om ett sexuellt ofredande på ett partiarrangemang förra året. Hon ska också ha spelat in två samtal med kvinnan.

– Expressen konfronterade Lundgren med de här uppgifterna i lördags, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson.

Han tror att partiledningen uppfattar det som att Winberg spritt uppgifterna till tidningen med syftet att smutskasta Lundgren.

– Det går inte att tolka det på något annat sätt, säger Pontus Mattsson.

Hur kommer det här påverka SD inför valet på söndag?

– Historiskt sett har Sverigedemokraterna gått igenom hekatomber med sådana här skandaler och de har oftast gått skadefria från dem. De har stigit i opinionen ändå, säger han och fortsätter:

– Nu är det här precis innan valet när många står och väljer, så det är klart det kan påverka då. Men framförallt tror jag att det påverkar partiorganisationen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.