– Peter Lundgren verkar ju inte förstå att det är sexuellt ofredande att ta en kvinna på bröstet när hon själv inte önskar det, säger Tomas Tobé till SVT Nyheter. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Tomas Tobé (M): Allvarligt att Peter Lundgren inte verkar förstå att det är sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar kring Sverigedemokraternas EU-kandidater. Toppnamnet Peter Lundgren har anklagats för att ha sexuellt trakasserat en partikollega och Kristina Winberg som larmade om händelsen har petats från vallistan – men av andra anledningar än larmet, enligt partiet. Nu reagerar S och M:s EU-kandidater på händelserna.
– Här finns det ju en del för Sverigedemokraternas ledning att reda ut, säger Tomas Tobé (M).

Enligt Expressen ska händelsen ha ägt rum under ett partiarrangemang förra året.

I bandade samtal som tidningen tagit del av mellan kvinnan och den tidigare EU-kandidaten Kristina Winberg, berättar kvinnan att Lundgren ska ha hållit fast henne med benen och tagit på hennes bröst under hennes behå mot hennes vilja.

Hon berättar också att hon ska ha känt panik.

Tobé: ”Verkar inte förstå att det är sexuella trakasserier”

För Expressen bekräftar Lundgren att han ”la sin hand” på kvinnans bröst, men i en intervju med Ekot tonade han senare ner händelsen. Enligt honom var de på en privat fest som blev ”ganska blöt”.

– Det som hände var att vi blev lite närgångna i slutet av kvällen. Det var dumt så klart.

Lundgrens hantering av anklagelserna har fått Moderaternas EU-kandidat Tomas Tobé att reagera.

– Peter Lundgren verkar ju inte förstå att det är sexuellt ofredande att ta en kvinna på bröstet när hon själv inte önskar det. Och det är väl det som är lika allvarligt som själva händelsen, säger han till SVT Nyheter.

Fritzon: ” Bra att det kommer fram”

Även Socialdemokraternas EU-kandidat Heléne Fritzon har reagerat på händelserna:

– Jag reagerar alltid väldigt starkt när det handlar om sexuella trakasserier mot kvinnor. Och det är så klart extra allvarligt när det tycks vara en politiker som säger sig i många frågor företräda folket.

Hur ser du på hur ledningen hanterat de här anklagelserna?

– Varje parti har alltid ansvar för sitt inre liv och sina listor och hur deras kandidater uppträder. Men jag måste ändå säga att jag tycker det är bra att det kommer fram, och att det kommer fram så här, före EU-valet och inte efter.

Enligt en kommentar från partiet uppger den utsatta kvinnan att hon rett ut händelsen med Peter Lundgren och han ska ha bett om ursäkt. Partiet och Jimmie Åkesson ser i dag händelsen som ”utagerad” och har fortsatt förtroende för Lundgren.

”Framstår som väldigt märkligt”

Både Tobé och Fritzon anser att sambandet mellan att anklagelserna kom ut och petningen av EU-kandidaten Kristina Winberg väcker misstankar.

– Det framstår ju som väldigt märkligt om den kvinnliga europaparlamentarikern som nu berättat om att det här har skett är den som får lämna medan Peter Lundgren verkar ha fullt förtroende från Jimmie Åkesson. Här finns det ju en del för Sverigedemokraternas ledning att reda ut, säger Tomas Tobé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer