Foto: Polisen

Pilgiftsgrodan håller på att dö ut – köps och säljs illegalt av svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Här är grodan som är fridlyst, fruktansvärt giftig och fullständigt förbjuden att köpa och sälja. Trots detta handlar flera svenskar med pilgiftsgrodor, något som polisen vill sätta stopp för med en nystartad specialenhet.

Pilgiftsgrodan lever normalt i Sydamerika och är oerhört vacker att se på. Men flera av de cirka 170 arterna är fridlysta eftersom de håller på att dö ut. Polisen utreder nu flera fall där svenskar köpt de fridlysta arterna på internet.

– Den här pilgiftsgrodan kommer från ett litet reservat i norra Brasilien och det är totalt exportförbud på den. Nu märker vi att den köps och säljs av svenskar på nätet som samlar på dem, säger Filippo Bassini, gruppchef för den nystartade specialenheten mot artskydds- och kulturarvsbrott vid polisens Nationella operativa avdelningen.

Säljs på internet

Polisen utreder flera fall där grodor har sålts och man har tagit pilgiftsgrodor i beslag. Grodorna säljs för cirka 5.000 kronor styck.

– Det är helt vanliga människor som köper grodorna. Försäljningen sker på internet och i olika forum. De tycker att det är intressant och viktigt att hålla på med, säger Filippo Bassini till SVT Nyheter.

Jonas Wahlström, djurexpert på Skansenakvariet, anser att det är allvarligt att handla med fridlysta djur.

– Det är onödigt eftersom flera av arterna odlas helt legalt i Sverige men det finns alltid en del som samlar på grodor på samma sätt som frimärkssamlare och då vill ha den mest sällsynta grodan, säger Wahlström till SVT Nyheter.

Dödligt giftig

Foto: Polisen

Vissa arter av pilgiftgrodor är mycket giftiga när de lever i det vilda, bland andra de gyllene kokoidgiftgrodan.

En milligram gift kan döda tio fullvuxna människor. Indianstammar använder just detta gift till pilar för att döda bytesdjur.

Flera länder, bland annat Tyskland och Brasilien, utreder smugglingen och handeln på internet med de fridlysta grodarterna.

Smugglarna är mycket hänsynslösa och bara ett fåtal av de grodor och yngel som stjäls på reservaten överlever resan till Europa.

– Faran är att vissa arter utrotas i naturen eftersom de bara finns i små populationer och i mycket små områden, säger Jonas Wahlström.

Omsätter miljarder

Smugglingen av djur (artskyddsbrott) omsätter flera miljarder kronor varje år och begås av kriminella nätverk.

Polisens Nationella Operativa Avdelning NOA startade i mars i år en specialgrupp med tio poliser som enbart utreder artskydds och kulturarvsbrott. Nyligen dömdes tre män till åtta månaders fängelse vardera för handel med noshörningshorn.

– Vi har redan ett hundratal fall som vi utreder och det finns en internationell koppling till kriminella nätverk i alla våra fall. Vi ser också hur kriminella nätverk är intresserade av vår svenska flora och fauna och bland annat är här och stjäl fågelägg från rovfåglar, säger Filippo Bassini till SVT Nyheter.

Artskyddsbrott kan ge maximalt fyra års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.