Foto: Salim Alsabbagh

Emma: ”Jag gick upp nio kilo och tappade hår”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals burkar av läkemedlet Liothyronin drogs in men tillverkaren och Läkemedelsverket informerade inte patienterna. 21-åriga Emma Hane fick medicinen utskriven och började må allt sämre.

21-åriga Emma Hane lider av hypotyreos och har kronisk brist på sköldkörtelhormon. Det rubbar hennes ämnesomsättning och därför äter hon, precis som drygt 6.000 andra svenskar, medicinen Liothyronin.

I våras fick Emma en ny burk tabletter och efter det började hon må allt sämre. Hon fick bland annat kognitiva problem och kämpade mot en förlamande trötthet.

LÄS: Tusentals burkar medicin drogs in – patienterna fick inte veta

Som en zombie

– Jag har gick upp nio kilo, tappade hår och var extremt trött och förvirrad. Det kändes som om jag gick in i en dimma och blev helt grötig i huvudet, berättar Emma.

All energi gick åt till att klara jobbet som bagare.

– Jag orkade inget annat, gick bara hem och somnade på soffan.

Det Emma inte visste var att hon hade fått en burk piller som det var fel på. Det upptäcktes av tillverkaren Takeda Pharma i höstas. Kvalitetsdefekten kunde leda till att effekten av läkemedlet blev lägre eller långsammare.

Patienterna informerades inte

I början av december drogs åtta tillverkningssatser av medicinen in. Takeda Pharma och Läkemedelsverket beslöt att informera distributörer, grossister och apotek. Men valde samtidigt att inte informera patienter eller läkare. Detta trots att indragningen klassades som en 2:a i allvarlighetsgrad, det vill säga den näst högsta klassen. Då kan medicinen orsaka sjukdom eller felbehandling.

Läkemedelsverket bedömde ändå risken som mycket låg för patienterna eftersom man ansåg att det inte fanns någon indikation på att tabletterna skulle innehålla fel mängd av det rätta aktiva ämnet.

Upptäckte av en slump

Sköldkörtelföreningen upptäckte det hela av en slump och berättade om det i ett facebookinlägg som Emma såg nu i januari. Då hade hon ätit den defekta medicinen med batchnummer 338 026 i nio månader.

Ögonen tåras och rösten bryts när hon beskriver ilskan hon kände när hon förstod att medicinen hade kvalitetsbrister som hon inte blivit informerad om.

”Det är en skandal”

– Det är jättepinsamt att jag skulle få veta det via patientföreningens Facebook. Det är en skandal. Läkemedelsverket och medicinbolaget borde ha gått ut direkt och informerat patienterna om felet. De borde ha berättat att vi kunde få byta ut burkarna på apoteken. Hur skulle vi annars få veta det?

– Om jag hade fått veta det här tidigare så hade jag sluppit gå runt som en zombie så länge och undra varför mitt liv inte fungerade, säger Emma.

Är du helt säker på att din försämrade hälsa orsakades av medicinen?

– Ja, absolut. Det hände ju precis efter att jag börjat på den nya burken Liothyronin. Innan det mådde jag jättebra på medicinen i ett och ett halvt år.

Enligt Läkemedelsverket informerade man inte allmänheten eftersom man bedömde att felet inte skulle ge någon märkbar effekt för patienten. Hur ser du på det?

– Jag tror inte på det, inte med tanke på hur dåligt jag och många med mig har mått.

Apoteket visste inte

När Emma försökte byta ut sin medicinförpackning på apoteket fick hon först nej eftersom personalen inte kände till felet. Detta trots att det gått flera veckor sedan tillverkaren och Läkemedelsverket beslutat att dra in de berörda pillren.

– Då bröt jag ihop helt och gick därifrån. Efter en halvtimme ringde apoteket upp mig efter att de hade kollat med läkemedelstillverkaren. Då fick jag komma tillbaka och byta ut min burk mot en ny.

På Sköldkörtelföreningen har man kontaktats av flera patienter som har bemötts på samma sätt på apotek runt om i landet. Vissa har fått byta ut medicinen men har då fått en ny burk med samma fel.

Många patienter vittnar också om att det är de som har fått berätta om indragningen för sina läkare.

– Jag tycker att det är så dåligt. Läkemedelsverket och tillverkaren måste ta ansvar för den här situationen. Och nästa gång måste de förbättra informationen som går ut till oss patienter, vården och apoteken. Det här är inte okej, konstaterar Emma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.